Een schreeuw om vrijheid

31-05-96 11: 00: 00, Een schreeuw om vrijheid 1 juni 1996

Aangekomen in Birma zijn de voorgevels bijna normaal: verkeer in de straten van Rangoon, drukte op de markten en theestalletjes, astrologen die de toekomst aankondigen bij de grote Shwedagon pagode; families die speels kleine ivoren boeddha’s in water dompelen.

In de botanische tuinen, waar mensen vrijuit kunnen spreken, staarde een jongeman op het bankje naast mij naar zijn boek, de bladzijden niet omgeslagen, voordat hij de moed verzamelde om te spreken – en keek weg terwijl hij dat deed. Vreemd genoeg begon hij elke zin met een werkwoord, waardoor ons gesprek soms hilarisch werd. “Permitting us never English”, zei hij terwijl hij het lange verbod beschreef, dat nu is opgeheven, om Engels te leren. Dat was een van de specialiteiten van de oude tiran Ne Win, zei hij; een andere was zijn beruchte intrekking van de meeste bankbiljetten in omloop, waardoor de meeste mensen met spaargeld geruïneerd werden.

” Lees verder