MH17

Vandaag stond op NOS teletekst het volgende berichtje:

“Leden van het Nederlandse team dat de ramp met vlucht MH17 onderzoekt, gaan op korte termijn naar Rusland. Zij gaan materiaal bekijken dat de Russen in handen hebben, waaruit zou blijken dat het vliegtuig uit de lucht is geschoten door een Oekraïens jachtvliegtuig. Dat scenario wordt door Rusland al sinds de vliegramp voor het meest aannemelijke gehouden. De Nederlandse onderzoeksleider zegt dat hij niet alleen wil luisteren naar de Russen, maar dat hij ook vragen zal stellen.

Mooi dat hij als onderzoeksleider ook vragen zal stellen. Goede eigenschap voor een onderzoeker zou ik zeggen. Wonderlijk eigenlijk dat men juist nu afreist naar Rusland omdat alles erop wijst (men heeft slechts nog enkele getuigen nodig) dat  het onderzoeksteam de voorkeur zal geven aan het scenario van een door de separatisten bemand BUK-raketsysteem dat het verkeersvliegtuig zou hebben neergehaald. Zie bijvoorbeeld het You Tube filmje dat het JIT, het Joint Investigation Team, waarin Nederland leidend is, een paar dagen geleden  op internet heeft geplaatst:   http://nos.nl/artikel/2027660-justitie-zoekt-getuigen-van-neerhalen-mh17-door-buk-raket.html .

Los van al het inhoudelijke wat voortkomt uit dit onderzoek blijft toch de vraag in hoeverre dit onderzoeksteam werkelijk onafhankelijk genoemd kan worden. Zo gaf het landelijk parket op haar website (openbaar ministerie) het volgende bericht weer:

‘On 7 August 2014, following the coordination meeting held at Eurojust on 28 July, authorities from the Netherlands, Australia, Belgium and Ukraine signed an agreement to set up a joint investigation team (JIT) to investigate the crash of Malaysia Airlines Flight MH17, with the participation of Malaysia and Eurojust.’

Zo kon het Nederlands kabinet op kamervragen op 19 september 2014 het volgende antwoord geven: ‘Oekraïne, België, Australië en Nederland hebben praktische en operationele afspraken gemaakt over de samenwerking in hun strafrechtelijke onderzoeken. De aard van dergelijke informatie leent zich niet voor openbaarmaking.’

Logisch, want al op 29 augustus 2014 kon de NOS al het volgende bericht melden:

“OM sloot deal over onderzoek MH17

Nederland heeft, naar nu bekend wordt, op 7 augustus een overeenkomst ondertekend met Australië, België en Oekraïne over het onderzoek naar de oorzaak van de vliegramp met MH17. Dat blijkt uit een Engelstalig persbericht namens de vier landen en de Europese justitie-organisatie Eurojust.

Onderdeel van de afspraak is dat de ondertekenaars de baas blijven over de informatie die ze zelf inbrengen. Ze kunnen dus een veto uitspreken over het openbaar maken van hun eigen gegevens. Dergelijke afspraken worden vaker gemaakt in internationale onderzoeken waarin gevoelige informatie van bijvoorbeeld inlichtingendiensten wordt gedeeld.”

Onafhankelijk van iedere uitkomst van het onderzoek kan gesteld worden dat van een ‘onafhankelijk onderzoek’ geen sprake kan zijn. Bovengenoemde landen zijn immers allen partij in het conflict . Dat betreft EU/VS (inclusief Kiev) en Rusland (inclusief de separatisten). Wat mag men van een dergelijk onderzoek verwachten?