IJsland overweegt geldcreatie in handen van centrale bank

IJsland overweegt geldcreatie in handen van centrale bank.
http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/11507810/Iceland-looks-at-ending-boom-and-bust-with-rad…

De regering van IJsland overweegt een revolutionair voorstel om de macht van geldcreatie weg te halen bij commerciële banken en deze terug te brengen in handen van de centrale bank. Een dergelijke monetaire hervorming zou uniek zijn in in ons moderne geldstelsel en zou de macht van de banken aanzienlijk inperken. We hebben immers een heel vreemde tegenstelling in ons huidige stelsel gecreëerd, namelijk die tussen de centrale bank en de private banken. Private banken hebben uiteindelijk immers maar één doel: geld met geld te maken. Wij denken dat dat normaal is, maar deze functie werkt ontwrichtend binnen de wereldeconomie. Uiteraard zou het dan meteen maar goed zijn om gelijksoortige instellingen als hedgefondsen en dergelijke onder de loep te nemen. Die blijken namelijk tevens enorme politieke macht te hebben.

 Het voorstel is afkomstig van Frosti Sigurjonsson en het rapport dat door vier verschillende centraal bankiers werd opgesteld is getiteld ‘Een beter monetair systeem voor IJsland’. Men identificeerde in totaal twintig crises sinds 1875 en ontdekte daarin een opvallend patroon.
Over deze periode van 130 jaar was er zes keer sprake van een zeer ernstige crisis, waartussen steeds een periode van ongeveer vijftien jaar zat. In deze tussenperiode was er steeds sprake van extreme kredietexpansie. Door de geldcreatie weg te nemen bij commerciële banken denkt men de kredietgroei beter te kunnen reguleren. Een op zijn minst opmerkelijk plan.