35.000 betogers tegen Amerikaanse basis op Okinawa

In Naha, de hoofdstad van de Japanse archipel Okinawa, hebben ongeveer 35.000 mensen betoogd tegen een plan om een Amerikaanse basis aldaar een nieuwe locatie te geven. Sinds 1996 dweept de Japanse overheid op vraag van de VS met het plan, de in de nasleep van de tweede wereldoorlog opgerichte luchtmachtbasis, te verhuizen van Futenma, nabij Naha, naar Henoko, in het noorden van de archipel. De betoging verliep zonder incidenten. Tijdens zijn bezoek eind april aan Washington had de Japanse premier Shinzo Abe president Obma nogmaals verzekerd dat de basis van Futenma zal worden “geherlokaliseerd”. De bevolking van Okinawa wil echter niet alleen geen verhuis, zij wil gewoon geen VS-basis in de archipel meer.

Meer dan 30.000 betogers tegen Amerikaanse legerbasis in Okinawa

Okinawa werd na WO2 door de Amerikanen ingepalmd en pas in 1972 aan Japan teruggegeven. Meer dan de helft van de nog steeds 47.000 GI’s die in Japan gelegerd zijn, is in Futenma gelegerd. De plaatselijke bevolking klaagt over lawaaioverlast (door de vliegtuigen) en de straffeloosheid waarvan de GI’s genieten. De voorbije jaren zijn enkele vrouwen op het eiland door al dan niet dronken GI’s verkracht; hun (wan-)daden mogen wegens “immuniteit” echter niet door het Japanse gerecht behandeld worden. Voorts bevindt de basis zich in stedelijk gebied, wat het verkeer en de verkeersveiligheid niet ten goede komt.
Onder anderen de beroemde Japanse animatiefilmer Hayao Miyazaki heeft zich met zijn Ghibli-studio bij het protest tegen de VS-basis aangesloten.
bron: http://nl.metrotime.be/2015/05/17/news/meer-dan-30-000-betogers-tegen-amerikaanse-legerbasis-in-okinawa/