Tip van de dag: ‘De Schuldenmachine’

Op NOS teletekst stond eergisteren te lezen dat een aantal internationale banken voor miljarden beboet worden wegens fraude met betrekking tot valutamanipulaties:

“Vier grote internationale banken hebben toegegeven dat ze valutakoersen hebben gemanipuleerd.De banken krijgen daarvoor gezamenlijk een boete van 5,8 miljard dollar, heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie bekendgemaakt. De bestrafte banken zijn Citigroup, JPMorgan Chase,Royal Bank of Scotland en Barclays. Een vijfde bank, UBS, werkte als eerste mee aan het onderzoek en is daarom niet bestraft. Wel kreeg UBS een boete voor fraude met rentetarieven. Handelaren van de banken spraken met elkaar af wanneer ze welke valuta zouden verkopen om zo de koers te     beïnvloeden en meer winst te maken.”

Je vraagt je bij dit soort berichten af of het hier niet steeds weer om het topje van de ijsberg gaat, een symptoom van een machtssysteem dat telkens weer in een andere vorm haar duistere gelaat laat zien. We hebben via ‘apokalyps Nu!’ al meerdere analyses en berichten gebracht over de rol van staten en banken en hoe door het ontstane machtssysteem, oorlogen worden geënsceneerd, crisissen ontstaan, wereldwijd mensen tot armoede worden gedwongen en dit machtssysteem een steeds centralistischer karakter gekregen heeft waarbij soevereiniteit van landen, burgerlijke vrijheden en mensenrechten in toenemende mate met voeten worden getreden. Ik vraag me werkelijk af hoe het toch komt dat mensen niet massaal de straat op gaan zoals dat bijvoorbeeld in vroegere tijden in de vredesbeweging tegen kruisraketten en op lokaal niveau tegen vastgoedspeculatie via de krakersbeweging gebeurde. Waarschijnlijk omdat de ontwikkeling van het een direct met het andere te maken heeft en we hier in het Westen bevangen zijn door begrippen als economische groei en welvaart. Uiteraard met wat bijverschijnselen. Hangen vluchtelingen-, milieu-, financiële crisissen, voedselbanken en ga zo maar door, hier niet ten zeerste mee samen? Als we het machtssysteem waarin we middenin zitten niet werkelijk doorgronden, zullen we vermoedelijk gewoon doorgaan en van de ene in de andere crisis belanden. En hebben we keer op keer achteraf een parlementaire enquête nodig om zwarte pieten aan te wijzen die slechts kunnen acteren binnen een verziekt systeem die wijzelf gecreëerd hebben. Voor wie de uitzending eergisteren gemist heeft, wellicht hier een interessante uitzending over de schuldenmachine, nog zo’n symptoom van een wereldorde, en waarvoor we nog steeds niet massaal de straat op gingen om haar een halt te roepen.

Zie: http://www.npo.nl/zembla/20-05-2015/VARA_101372895