Verhofstadt who? Who is the Guy representing you?

Bron: http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2015/07/10/verhofstadt-who-who-is-the-guy-representing-you

Guy Verhofstadt, in 2014 nog kandidaat-voorzitter Europese Commissie, zit in het bestuur van een multinational die winst wil maken met privatisering van drinkwater in Griekenland. Het is algemeen bekend dat veel Griekse problemen te wijten zijn aan de innige band tussen politici en de zakenwereld. Toch lijkt niemand bezorgd dat EU-politici gelijkaardige banden hebben met machtige lobbygroepen.

Jean-Claude Juncker (christen-democraat), Martin Schulz (sociaal-democraat) en liberaal Guy Verhofstadt (www.thepressproject.net)

In een recent televisiedebat over het voorzitterschap van de Europese Commissie ging Ska Keller, kandidate voor de Europese Groenen, in de aanval tegen het lobbysysteem dat heerst in Europa. “De lobbyisten betalen miljoenen om wetgevers zoals onszelf te beïnvloeden,” zei ze – met de nadruk op “onszelf” en een wrange glimlach die geïnterpreteerd kon worden als een sneer naar sommige andere aanwezige kandidaten. “Dat moet ophouden. Het is een groot probleem binnen de EU. We moeten luisteren naar de stem van het volk, niet die van de lobbyisten.”

Voor Guy Verhofstadt, de liberale kandidaat, is dat echter niet het grootste probleem: “Je kunt lobbyisten niet verbieden. Het probleem is dat er af en toe, zoals we geobserveerd hebben binnen deze Commissie, corruptie uit voortkomt. Dat is het probleem. Daar moeten we zeker tegen vechten en nieuwe regels maken en we hebben nieuwe regels vastgelegd in het laatste parlement om de strijd tegen corruptie en lobbyisten te versterken… Het gaat erom wie de man of vrouw is die jou vertegenwoordigt en welke ethiek die politici hanteren…”

So who is the Guy representing you?

Guy Verhofstadt is niet alleen lid van het Europees Parlement, kandidaat-voorzitter van de Europese Commissie en voormalig premier van België, maar zit ook in de raad van bestuur van Sofina (Société Financière de Transports et d’Entreprises Industrielles), een Belgische holding wiens hoofdkwartier in Brussel gesitueerd is.

Dit is Verhofstadts visie op Europa: “We willen een nieuwe integratiegolf beginnen in de Europese Unie. Het zijn de sleutelmarkten vandaag, kapitaalmarkten, banken, digitale markten, telecom, energie, die we nodig hebben. We moeten de omvang van de EU gebruiken om een stap voorwaarts te zetten in de richting van integratie en groei.”

Volgens Wikipedia investeert Sofina in verschillende economische sectoren, zoals telecommunicatie (7 procent), portfoliobedrijven, banken en verzekeringen (6 procent), private equity (6 procent), bedrijfsdiensten (18 procent), consumptiegoederen (31 procent), energie (6 procent), distributie (8 procent) en verschillende andere sectoren (10 procent). Verhofstadt zit ook in de raad van bestuur van Exmar, een scheepvaartgroep actief in de gas- en olie-industrie.

Met andere woorden, de sectoren waarin Verhofstadt meer Europese investeringen wil zien (met belastinggeld, natuurlijk) zijn die sectoren waarin het investeringsfonds waarvan hij deel uitmaakt al investeert…

Guy Verhofstadt, GDF Suez en de privatisering van Grieks water

Maar dat is niet alles. Volgens Sofina zelf heeft het fonds een aandeel in de energiemultinational GDF Suez. Hun impact is van zo’n groot belang dat het fonds een zetel heeft in het bestuur van Suez. Nu komt puntje bij paaltje: de dochtermaatschappij van Suez, Suez Environnement (waarin Sofina ook een aandeel heeft) neemt deel aan een van de twee consortia die in Griekenland de finale fase van de privatisering EYATH hebben bereikt. EYATH is het staatsbedrijf dat de watervoorziening in Thessaloniki, de tweede grootste stad van Griekenland, beheerst.

Suez is niet de enige die een bod plaatste voor de Griekse watermaatschappij, maar wordt aangevuld door Aktor, een van de machtigste zakengroepen in Griekenland, met een leidersrol op het vlak van constructie, snelwegvergunningen, afvalbeheer… en nu water. Aktor is in handen van een Griekse familie (zie over de familie-oligarchie BobolasGriekse regering houdt kiesbeloftes ondanks druk trojkanvdr) met een cruciale rol in de zogenoemde “machtsdriehoek”, een aaneenschakeling van de media, de zakenwereld en de politiek in Griekenland. Volgens de meeste voorspellingen is het Suez-Aktor consortium de meest waarschijnlijke winnaar van het bod.

In de “rotte” Griekse politiek bestaat er een woord voor de belangenvermenging waardoor de politieke wereld geplaagd wordt: “diaploki”, letterlijk “verstrengelde belangen”. Hoe ver staat Verhofstadts paradigma van deze definitie?

© 2015 Nikolas Leontopoulos en The Press Project

Het artikel Who is the Guy representing you? verscheen op de Engelstalige versie van de Griekse website The Press Project en werd vertaald door Ine De Baerdemaeker