Poetin: “ISIS krijgt financiering uit 40 landen”

Bron: http://marketupdate.nl/nieuws/geopolitiek/poetin-isis-krijgt-financiering-uit-40-landen/?utm_source=marketupdate&utm_medium=email&utm_campaign=1711_mu_59496

De Russische president Poetin heeft tijdens het G20 topoverleg in Turkije gezegd dat de terreurdaden van ISIS gefinancierd worden door bedrijven uit in totaal 40 verschillende landen, waaronder een aantal landen die lid zijn van de G20. Rusland toonde op de G20 top satellietbeelden en luchtfoto’s, waarop de omvang van de oliehandel van ISIS te zien zou zijn. “Ik heb de beelden laten zien aan mijn collega’s, beelden waarop de omvang van de illegale oliehandel duidelijk wordt”, zo verklaarde Poetin na afloop van het topoverleg tegenover de verzamelde pers.

ISIS haalt inkomsten uit de verkoop van olie dat geproduceerd wordt in de gebieden die de terreurgroep onder controle heeft. Deze olie wordt volgens eerdere berichtgeving tegen een dumpprijs verkocht aan handelaren in de regio. Business Insider schrijft dat deze oliehandel $1,5 miljoen per dag oplevert, geld waarmee huurlingen betaald worden en waarmee de terreurgroep wapens kan kopen en propaganda kan verspreiden. De Financial Times bracht de oliehandel van de terreurgroep vorige maand al eens in kaart. Klik hier voor meer informatie.