IMF-regels, visumplicht: alles moet wijken om Oekraïne in Westen te integreren

Bron: http://www.novini.nl/imf-regels-visumplicht-alles-moet-wijken-om-oekraine-in-westen-te-integreren/

De Europese Unie is verrassend genoeg voornemens om de visumplicht voor Oekraïners op te heffen. Het land zou grote vooruitgang hebben geboekt in de bestrijding van de corruptie.

De Europese Unie wil de visumplicht voor Oekraïne en Georgië medio 2016 opheffen. “Dan kunnen mensen uit Oekraïne en Georgië zonder visum naar de EU reizen”, zo haalt het Duitse dagblad Die Welt een EU-diplomaat aan. De Europese Commissie wil op 15 december met een positief voortgangsbericht voor de beide landen komen en daarmee de weg vrijmaken voor opheffing van de visumplicht. In dat bericht zou sprake zijn van “noemenswaardige vooruitgang” in alle voor de visumplicht  relevante dossiers. Kiev zou echter in de eerste helft van 2016 nog wel het nodige moeten verbeteren.

Alle Menschen werden Brüder

Deze vaststelling is des te opmerkelijker, aangezien de Duitse regering enkele maanden geleden nog vast moest stellen dat Oekraïne geen enkele vooruitgang had geboekt in de bestrijding van de corruptie. De neoconservatieve oud-president van Georgië Michail Saakasjvili, tegenwoordig gouverneur van de Oekraïense havenstad Odessa, eiste onlangs nog dat premier Arsenij Jatsenjoek zou opstappen vanwege zijn corruptie. De premier zou via het havenbedrijf van Odessa overheidsmiddelen verduisterd hebben. De officier van justitie bevestigde tegenover de Times desgevraagd dat er indicaties zijn dat Jatsenjoek betrokken was bij de financiële malversaties.

Jatsenjoek is niet afgetreden, de affaire is niet opgehelderd, maar volgens de Europese Commissie boekt de regering van Jatsenjoek goede vooruitgang in de bestrijding van de corruptie.

Het voornemen om de visumplicht voor Oekraïne en Georgië op te heffen, komt er concreet op neer dat burgers van die landen dan drie maanden per half jaar zonder visum naar en binnen de EU kunnen reizen en daar verblijven.

Duitsland heeft momenteel te kampen met Georgische dievenbendes die als vluchteling aankomen, hoewel ze weten dat ze geen asiel kunnen krijgen. Gelukkig kan hun verblijf in de EU naar verwachting vanaf medio 2016 gelegaliseerd worden.

Het voor de hand liggende oogmerk van het – tegen beter weten in – opheffen van de visumplicht is om Oekraïne verder aan de Europese Unie te binden. Dit is ook het oogmerk van het Associatieverdrag dat in 2016 in werking moet treden. Op de achtergrond speelt het Amerikaanse belang mee, om Oekraïne uit de Russische invloedssfeer te halen. Zo drongen de Verenigde Staten er bij het Internationaal Monetair Fonds al succesvol op aan om haar regels aan te passen, zodat Oekraïne nieuwe leningen kan krijgen, hoewel het haar schulden aan Rusland niet betalen kan.