Onthuld: Amerika probeerde staatsgreep tegen Syrische president Assad te orkestreren

Bron: http://www.ninefornews.nl/onthuld-amerika-probeerde-staatsgreep-tegen-syrische-president-assad-te-orkestreren/

De Verenigde Staten hebben naar ‘scheurtjes’ in de Syrische regering van Bashar al-Assad gezocht in een poging een ‘militaire coup’ te plegen in het Arabische land. Dat meldt de Wall Street Journal.

Volgens een voormalige hooggeplaatste functionaris onderzocht de regering van president Barack Obama ‘scheurtjes in het regime’ en werd geprobeerd mensen over te halen om Assad de rug toe te keren.

Eenheid hield stand

De Amerikaanse inlichtingendiensten wezen een aantal officieren aan die de eventuele staatsgreep zouden kunnen plegen, citeerde de krant Amerikaanse en Europese functionarissen.

In augustus 2011 riep Obama openlijk om het aftreden van president Assad. Volgens de krant slaagde het Witte Huis er in de zomer van 2012 maar niet in om de Syrische regering omver te werpen. De geheime strategie had gefaald en de hechte eenheid van het regime hield stand, waarop Washington besloot de militanten te steunen die in het land actief waren.

Getraind door de CIA

De boodschap van de regering van Obama bleef daarna nog steeds hetzelfde: namelijk dat Assad uiteindelijk zou moeten aftreden. De militanten, waarvan een groot deel zich later zou aansluiten bij Islamitische Staat, werden in 2012 in Jordanië getraind door de CIA om de Syrische overheid te destabiliseren.

In zijn laatste toespraak van dit jaar zei president Obama dat Assad zijn legitimiteit heeft verloren en moet vertrekken. “Ik denk dat Assad moet vertrekken zodat het land het bloedvergieten kan stoppen en alle partijen op een niet-sektarische manier vooruit kunnen,” zei hij. Iran en Rusland zijn van mening dat het Syrische volk moet beslissen over het lot van Assad.

[The Wall Street Journal]