Noam Chomsky over vluchtelingencrisis: “Europa weigert westerse misdaden bespreekbaar te maken”

Bron: http://www.ninefornews.nl/noam-chomsky-over-vluchtelingencrisis-europa-weigert-westerse-misdaden-bespreekbaar-te-maken/

De vluchtelingencrisis in Europa heeft geleid tot de groei van extreemrechts. In een gesprek met Truthout legt emeritus hoogleraar Noam Chomsky de achterliggende oorzaken van de crisis bloot.

Noam Chomsky over vluchtelingencrisis: "Europa weigert westerse misdaden bespreekbaar te maken"

Waardoor zijn de afgelopen jaren miljoenen mensen Afrika en het Midden-Oosten ontvlucht? Dat komt volgens de taalkundige door de westerse interventie in Irak en de omverwerping van het regime van Gaddafi in Libië.

“De brutale bezetting heeft geleid tot een sektarisch conflict dat het land en de hele regio verscheurt,” zei Chomsky. “Door de invasie zijn miljoenen mensen ontheemd. Velen zijn gevlucht naar buurlanden, arme landen die te maken krijgen met de puinhoop die het gevolg is van onze misdaden.”

Niet bereid

Het conflict heeft geleid tot de opkomst van terreurgroepen zoals IS en de Syrische burgeroorlog. Ondanks de rol van het Westen zijn Europese landen niet bereid hun verantwoordelijkheid te nemen en de gevolgen te accepteren.

“De EU kan heel efficiënt werken als het gaat om het opleggen van ingrijpende bezuinigingsmaatregelen die armere landen kapot maken en waar banken van profiteren,” zei Chomsky. “Maar bij een menselijke catastrofe die voor een groot deel het gevolg is van westerse misdaden, laat ze het afweten.”

Chomsky heeft ook een uitgesproken mening over de Griekse financiële crisis. Hij beschuldigt Europese kredietverstrekkers ervan onrealistische economische en sociale hervormingen op te leggen.

Verwoest

“De voorwaarden die de schuldeisers oplegden, hebben het land verwoest,” zei hij. “Het doelwit van dit sadisme is niet het Griekse volk, maar eenieder die durft te denken dat mensen rechten hebben die vergelijkbaar zijn met die van financiële instellingen en investeerders.”

“De bezuinigingsmaatregelen die tijdens de recessie werden opgelegd waren economisch gezien onlogisch, concludeerden zelfs economen van het IMF,” voegde Chomsky toe. “Het is moeilijk om dit niet te zien als een klassenstrijd.”

Aanvallen op de sociale democratie beperken zich niet tot Griekenland. Door het economische beleid van de afgelopen jaren zijn de 62 rijkste mensen op aarde net zo rijk als de halve wereldbevolking. “De sociale democratie, niet alleen de Europese variant, heeft de afgelopen generatie flink onder vuur gelegen,” besloot hij. “Het volk delft het onderspit, terwijl de elite ervan profiteert.”

[Truthout]