Bron: http://www.ninefornews.nl/verbod-op-gebruik-van-kankerverwekkend-glyfosaat-van-monsanto-op-komst-in-brussel/
Terwijl de Europese Unie voorlopig nog geen besluit neemt over de onkruidverdelger glyfosaat, neemt de Brusselse regering het heft in eigen hand. Dat België zich mogelijk achter een verlenging van de licentie van het product van Monsanto schaart, getuigt van lafheid ten aanzien van het milieu, zo klinkt het.
De Brusselse ministers van Leefmilieu Céline Fremault en Carlo Di Antonio hebben een verbod op het gebruik van glyfosaat voorgesteld. De twee ministers zijn verbijsterd dat België het voorstel van de Europese Commissie steunt om de licentie van het omstreden product nog eens 15 jaar te verlengen.
Experts van de EU-lidstaten zouden deze week besluiten het veelgebruikte maar omstreden middel 15 jaar langer toe te staan, maar een aantal lidstaten en fracties in het Europees Parlement verzet zich daar tegen, waardoor een besluit is uitgesteld.
Duurzame ontwikkeling
Fremault en Di Antonio zeggen dat het standpunt van de Belgische overheid neerkomt op ‘lafheid ten aanzien van het milieu’. Volgens hen vormen pesticiden als glyfosaat een risico voor de volksgezondheid en het milieu.
De ministers onderstrepen het belang om het gebruik van pesticiden drastisch terug te dringen en te kiezen voor alternatieven die een duurzame ontwikkeling bevorderen.
Er heerst al geruime tijd een heftige controverse over de gezondheidseffecten van glyfosaat. Het agentschap voor kankeronderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie kwam in maart vorig jaar tot de conclusie dat de stof waarschijnlijk kankerverwekkend is voor mensen.
Gefinancierd door de industrie
De Europese voedselwaakhond EFSA concludeerde juist dat glyfosaat waarschijnlijk niét kankerverwekkend is, maar kreeg tegelijkertijd veel kritiek omdat het zijn oordeel onder meer baseerde op drie studies die gefinancierd zijn door de industrie.
Daarnaast daagt een groep Europese ngo’s zowel Monsanto als de EFSA voor de rechter. De discussie beroert ook burgers. Meer dan één miljoen Europeanen tekenden een petitie via Avaaz.org en Sumofus.org overhandigde meer dan 150.000 handtekeningen.