Bron: http://delangemars.nl/2016/03/11/afschaffing-cash-door-ecb-maatregel-weer-stap-dichterbij/
De afschaffing van cash geld is weer een stap dichterbij gekomen. De Europese Centrale Bank (ECB) doet allerlei noodsprongen om de economie aan te jagen zonder resultaat. Zij pompt minstens nog een jaar maandelijks 80 miljard in de banken en verlaagt de basisrente van 0,05% naar 0% met naar eigen zeggen als doel de te lage groei en inflatie op te krikken.
De verlaging van de basisrente van 0,05 naar 0 procent betekent dat de banken voortaan gratis geld kunnen lenen bij de ECB. Die ingreep moet de pijn verzachten van de negatieve depositorente. Banken moeten voortaan een strafrente van 0,4 procent betalen als ze geld parkeren bij de ECB.
Dit is een rem op het aanhouden van cash geld bij de banken wat keihard hun resultaat beïnvloedt en daar zijn banken wel gevoelig voor. Banken zullen van het cash geld af willen komen ten gunste van het digitale geld.
De ECB koopt van de banken staatsobligaties en ander schuldpapier voor 80 miljard euro per maand op (was 60 miljard). Maar dit heeft blijkbaar niet genoeg effect gehad op de groei. Het blijft natuurlijk een vreemd verhaal. Want de commerciële banken zijn de enige die de economie kunnen aanjagen en zij doen dit niet met 60 miljard dus waarom zouden ze dat met 80 miljard steun wel doen. Om de economie aan te jagen moeten commerciële banken verleid worden om extra leningen af te sluiten met bedrijven. Zij weigeren dit te doen. Op die manier pompen zij geld in de economie en zij zijn de enige die geld creëren dus de economie kunnen aanjagen.
Hieruit blijkt de macht van de commerciële banken die weigeren mee te werken om de economie aan te jagen. De ECB doet allerlei noodsprongen zonder resultaat.
De inflatie in de eurozone daalde in februari onverwacht naar -0,2 procent. Dat is veel minder dan de doelstelling, want de ECB streeft naar een inflatie van ‘minder dan maar dicht bij 2 procent’ dit is te wijten aan de sterke daling van de olieprijzen.
Je kan dit zien als noodgrepen van de ECB om de economie aan te jagen. Het toont de absolute onmacht van de EU om de economie positief te beïnvloeden!
Spaarders betalen straks geld om hun geld te sparen als de banken deze kosten gaan doorberekenen aan hun klanten. Een enquête uitgevoerd bij duizenden Europese spaarders door De Tijd leverde op dat bijna 80 procent geld van hun spaarrekening halen. Maar niemand weet precies hoe iedereen zal reageren als de economie lange tijd met negatieve rentes werkt. De ECB – en in haar kielzog de centrale banken van Denemarken, Zwitserland, Zweden en Japan – betreden onbekend terrein met hun negatieverentebeleid.
Voorlopig durven banken de depositorente die zij aan de ECB moeten betalen niet doorrekenen aan particuliere spaarders, uit vrees dat die massaal hun spaarboekjes leeghalen.
In plaats van de negatieve rente doorberekenen kunnen banken de kostprijs van hun diensten verhogen als reactie.
Dat een negatieve depositorente de banken aardig wat geld kan kosten, ondervinden de Deense banken. Zij betaalden hun centrale bank tot nu toe ruim 1,2 miljard kronen (160 miljoen euro), weet Pedersen.
Volgens de theorie moeten spaarders die niets meer verdienen hun geld laten rollen. Maar ook hier is de praktijk halsstarrig. Volgens studies wordt er nu net méér gespaard. Negatieve rentes zijn een signaal dat het slecht gaat met de economie, hierdoor kan sparen juist een prikkel krijgen.