Nee-kamp wint overtuigend, opkomst ruim 30 procent

Bron: http://www.volkskrant.nl/binnenland/nee-kamp-wint-overtuigend-opkomst-ruim-30-procent~a4277131/?utm_source=dailynewsletter&utm_medium=email&utm_campaign=20160407&utm_userid=f14bf5de-2c8c-46f3-b2d8-a889ab3498c5:

Na de grote overwinning van het ‘nee’-kamp mag het kabinet het associatieverdrag met Oekraïne niet ratificeren. Die boodschap gaf een meerderheid van de Tweede Kamer woensdagavond aan premier Rutte.

Het referendum heeft het kabinet-Rutte met een groot dilemma opgezadeld. Als premier Rutte de uitkomst van het referendum overneemt, moet hij in Brussel gaan heronderhandelen over het associatieverdrag met Oekraïne. Negeert hij de uitslag of stuurt hij aan op minieme aanpassingen, dan riskeert hij in de aanloop naar de verkiezingen in 2017 de hoon van veel kiezers

Het referendum eindigde, zoals verwacht, in een riante overwinning van het nee-kamp. 61 procent van de kiezers wees het associatieverdrag met Oekraïne af, 38 procent stemde voor. De opkomstdrempel werd met 32 procent nipt gehaald………

http://www.elsevier.nl/nederland/achtergrond/2016/04/wat-moet-het-kabinet-doen-met-overtuigend-nee-291770/:

………Een grote meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat het resultaat van het referendum niet kan worden genegeerd. SP-leider Emile Roemer zei meteen na de exitpoll dat het kabinet de uitslag niet naast zich neer kan leggen. ‘Ik geloof niet dat ze het lef hebben om dit aan de kant te schuiven.’  Geert Wilders van de PVV noemt het resultaat op Twitter een ‘motie van wantrouwen van het volk tegen de elite uit Brussel en Den Haag’.

Even later reageerde Premier Mark Rutte (VVD) op de overtuigende overwinning van het ‘Nee-kamp’. ‘Dit verdrag kan nu niet zonder meer worden geratificeerd’, gaf Rutte toe. ‘Stap voor stap’ moet worden gekeken wat de reactie van de Nederlandse Tweede Kamer wordt. Ook PvdA-leider Diederik Samsom zei na de eerste uitslagen dat ‘recht moet worden gedaan aan de nee-stem’.

Het is de vraag wat Nederland precies kan klaarspelen in Brussel, want het verdrag – dat nauwere economische en politieke samenwerking beoogd – is al goedgekeurd door de 28 EU-lidstaten en Oekraïne en is zelfs al deels in werking gegaan.