Achter het gordijn: Wie zitten er achter de Panama Papers?

Achter het gordijn: Wie zitten er achter de Panama Papers?

Wie zitten er achter de Panama Papers en wie financiert de media die over het lek berichten? Op 3 april publiceerde de Süddeutsche Zeitung een artikel over gelekte documenten afkomstig van het Panamese bedrijf Mossack Fonseca, waaruit blijkt dat een aantal prominente politieke figuren van over de hele wereld betrokken zijn bij belastingontduiking.

De Amerikaanse en Europese media noemden de Panama Papers in één adem met Vladimir Poetin, hoewel de naam van de Russische president niet voorkomt in de gelekte stukken. Volgens experts is er iets niet in de haak.

Het is ook vreemd dat er tot op heden geen Amerikaanse klanten van Mossack Fonseca zijn genoemd, hoewel 441 klanten, 3072 bedrijven en 3467 aandeelhouders uit Verenigde Staten in verband worden gebracht met het Panamese advocatenkantoor.

“Het is altijd goed om even een stap terug te doen en te kijken wie zoiets financiert, wat de belangen erachter zijn,” zei voormalig MI5-agent Annie Machon. “De BBC wordt gefinancierd door de overheid, Fox News door bedrijven – er is bij alle media sprake van een bepaalde agenda.”

Hoewel er 11,5 miljoen documenten zijn gelekt, blijft een groot deel van gelekte materiaal volgens The Guardian geheim. De Britse mensenrechtenactivist en oud-ambassadeur Craig Murray en klokkenluidersite WikiLeaks wijzen erop dat de organisatie achter de Panama Papers, het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), wordt gefinancierd door Ford, Rockefeller, George Soros en anderen.

Elite

Journalist en financieel adviseur Ernst Wolff suggereert dat de Panama Papers zijn gelekt door de elite in Washington om de VS te positioneren als het nieuwe belastingparadijs.

“Die offshorebedrijven beschikken over 30 tot 40 biljoen dollar,” zei hij. “De VS wil al dat geld natuurlijk graag naar het eigen land sluizen.” Door de selectieve verslaggeving kan Washington korte metten maken met bepaalde belastingparadijzen en tegelijkertijd Rusland pijn doen, voegde hij toe.

Meer onthullingen

Begin dit jaar meldde Bloomberg dat de VS het nieuwe belastingparadijs aan het worden is. Iedereen, van Londense advocaten tot Zwitserse bedrijven, helpt zijn rijke klanten te verhuizen van de Bahama’s en de Britse Maaden-eilanden naar Nevada, Wyoming en South Dakota. Ook Rothschild doet hieraan mee.

Voor nu zijn er na de Panama Papers meer vragen dan antwoorden, maar volgens redacteur van de Süddeutsche Zeiting Stefan Plöchinger komen er nog meer onthullingen.

[Sputniknews]