Netwerk van 1600 gemeenten verklaart zich tegen #TTIP

ttipvrijezones

Bron: http://delangemars.nl/2016/04/28/paar-honderd-gemeenten-verklaren-zich-ttip-vrije-zones/

Een netwerk van 1600 Europese steden en regio’ s heeft de EU opgeroepen om de huidige onderhandelingen over TTIP op te schorten en af te zien van de ratificatie van het onlangs voltooide EU-Canada vrijhandelsovereenkomst (CETA).

Meer dan 40 burgemeesters en vertegenwoordigers van gemeenten spraken hun bezorgdheid uit over Europa’ s voornaamste verdragsonderhandelingen in een verklaring op 21 april, na afloop van een bijeenkomst in Barcelona onder de titel Lokale overheden en de nieuwe generatie vrijhandelsverdragen.

Besproken werden Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) met de VS, Trade in Services Agreement (Tisa) tussen de EU en 22 landen en Comprehensive Economic and Trade Agreement (Ceta) tussen Canada en de EU.

“We eisen dat de huidige onderhandelingen over TTIP en TiSA worden stilgelegd totdat met de zorgen van lokale en regionale overheden volledig is rekening gehouden bij de ratificatie van deze verdragen,” aldus de verklaring die in Barcelona is afgelegd.”

ttipDe gaststad Barcelona verklaarde zichzelf tot TTIP-vrije zone in oktober 2015, zij sloot zich daardoor aan bij een netwerk van 1.600 steden, gemeenten en regio’s over heel Europa.

The TTIP-vrije zones zijn onder andere te vinden in Oostenrijk, België, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Spanje, Ierland en Engeland.

In Nederland hebben zich ongeveer 6 steden TTIP-vrij verklaard.

Volgens een van de deelnemers aan de bijeenkomst zorgen de vrijhandelsovereenkomsten er voor dat er winst gemaakt wordt voor mensen die al veel geld hebben. Een andere deelnemer verklaarde dat deze verdragen een terugkeer naar het feodale tijdperk van de middeleeuwen betekent waarbij de burger niets meer over zichzelf heeft te vertellen.

Ook uit de VS was een vertegenwoordiger aanwezig. Zij zei: “TTIP is gegarandeerd de knock-out voor gemeentelijk beleid waaraan multinationals een hekel hebben, zoals openbare voorzieningen als die van het drinkwater.” Zij verwees naar een recente zaak in Flint, Michigan, waar de openbare watervoorziening was vervuild doordat lokale autoriteiten alleen maar oog hadden voor winst.

Ondanks het groeiende verzet is het misschien al te laat. Het blijft namelijk dat het zelfs de vraag is of de afzonderlijke lidstaten wel gehoord zullen worden om TTIP en CETA te ratificeren. Volgens officials gaat het hierbij om de vraag of er sprake is van een gemengde overeenkomst waarvoor nationale goedkeuring nodig is of om een EU overeenkomst waarvoor het Europese Parlement en de Europese Commissie slechts hun goedkeuring hoeven te geven.