Bayer en Monsanto: een huwelijk voltrokken in de hel

Bron: http://www.ninefornews.nl/bayer-en-monsanto-een-huwelijk-voltrokken-in-de-hel/

Landbouwchemiegiganten Bayer en Monsanto onderhandelen sinds enkele weken over een overname. Bayer, groot in bestrijdingsmiddelen, bood maandag 55 miljard euro voor zijn Amerikaanse branchegenoot. Monsanto, wereldwijd marktleider in zaden, vond dat bod te mager, maar zei wel open te staan voor verdere gesprekken.

De overname kan de grootste worden in de Duitse geschiedenis. En als de twee concerns samengaan, dan ontstaat één van de grootste producenten van zaden en landbouwchemicaliën ter wereld.

Chemische oorlogsvoering

De koers van Bayer lijdt onder het overnamebod. Het Duitse publiek, zeer gevoelig voor voedselveiligheid en het milieu, wantrouwt Monsanto, dat een symbool is geworden van alles wat er mis is bij de voedselproductie: van het afknijpen van boeren tot zaadmonopolies en gengewassen.

Bayer is opgericht in 1863. Al in de Eerste Wereldoorlog speelde het bedrijf een grote rol bij de ontwikkeling van chemische wapens. In 1915 werd voor het eerst op grote schaal gifgas ingezet. Het Duitse leger zette tijdens de Tweede Slag om Ieper chloorgas in tegen de Fransen. In januari dat jaar zetten Duitse troepen het gas ook in tegen Russische soldaten, maar door de kou had het wapen niet het gewenste effect.

Bayer en de nazi-oorlogsmachine

In 1925 fuseerde Bayer met IG Farben, waarbij de merknaam verdween. Met hulp van Wall Street vormde Hermann Schmitz een reusachtig chemiebedrijf door zes bestaande chemiereuzen samen te voegen: Badische Anilin, Bayer, Agfa, Hoechst, Weiler-ter-Meer en Griesheim-Elektron.

Twintig jaar later werd diezelfde Hermann Schmitz veroordeeld tijdens de Processen van Neurenberg wegens oorlogsmisdaden. Ook andere directeuren van IG Farben werden vervolgd, maar de Amerikaanse partners en directeuren werden vergeten. Dat stelt geopolitiek analist en schrijver Steven MacMillan.

Zonder geld van Wall Street zouden er geen IG Farben en vrijwel zeker geen Adolf Hitler en Tweede Wereldoorlog zijn geweest, aldus MacMillan.

In 2003 werd Bayer ervan beschuldigd bewust met hiv besmet bloed te verkopen aan Amerikaanse hemofiliepatiënten. Het bedrijf schikte voor 600 miljoen dollar.

Agent Orange

Monsanto ontwikkelde de herbicide Agent Orange, die hoge concentraties dioxine, een zeer giftige stof, bevatte. Tussen 1961 en 1971 sproeide het Amerikaanse leger tussen 50 en 80 miljoen liter Agent Orange uit over de Vietnamese jungle.

De gevolgen waren rampzalig. Naar schatting 400.000 mensen stierven of raakten verminkt door Agent Orange. Daarnaast zorgde de herbicide ervoor dat 500.000 kinderen misvormd ter wereld zijn gekomen. Vele miljoenen mensen die eraan zijn blootgesteld, kregen later kanker of andere ziektes.

Monsanto maakt vandaag de dag nog steeds gif, schrijft MacMillan. Afgelopen jaar concludeerde het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie dat glyfosaat, het belangrijkste bestanddeel van onkruidverdelger Roundup, waarschijnlijk kankerverwekkend is voor mensen.

Laatste plek

Glyfosaat zit inmiddels overal, zelfs in de urine van Europarlementariërs. Uit een vrijwillig onderzoek bleek dat het gemiddelde glyfosaatgehalte in de urine van de volksvertegenwoordigers boven de norm voor drinkwater is.

Drie jaar geleden kwam Friends of the Earth met een onderzoek naar buiten waarin werd vastgesteld dat in 18 Europese lidstaten burgers glyfosaat in hun urine hebben. Volgens EU-voedselautoriteit EFSA is glyfosaat veilig, maar die conclusie kwam tot stand met wat dubieuze hulp van Monsanto zelf.

Gezien de geschiedenis van deze bedrijven en de gruweldaden die ze hebben begaan, is de landbouwindustrie wel de laatste plek waar ze thuishoren, besluit MacMillan.

[New Eastern Outlook]