Saoedi Arabië en de Franse vrienden

Bron: https://willyvandamme.wordpress.com/2016/07/13/saoedi-arabi-en-de-franse-vrienden/

door: Willy van Damme

Vorige maand was de Saoedische adjunct-kroonprins Mohammed bin Salman op bezoek in Parijs en volgens het tijdschrift Intelligence Online (1) vroegen en kregen Alain Juppe en Nicolas Sarkozy, beide Franse presidentskandidaten van de partij Les Republicains, ieder een privaat gesprek met de nieuwe sterke man in Riaad.

Waarover dat gesprek ging is niet geweten. Het onderhoud in de hotelsuite van de Saoedische prins was trouwens geheim gehouden. Maar wie de praktijken van de Franse politiek en de methodes van het salafistische koninkrijk om regeringen te kopen kent ziet zo al de vele miljoenen euro’s rollen. Toen Soedan hen steunde in de rel met Iran kreeg het onmiddellijk 5 miljard dollar cadeau (2).

Zo is er tussen La Françafrique, de verzameling roofdieren die de vroegere Franse kolonies van Parijs mogen besturen, en de top van de Franse politiek steeds een nauwe relatie geweest. De Fransen brachten hun mannetjes aan de macht en in ruil mochten die dan hun (flink) deel nemen van de neokoloniale opbrengsten.

Nicolas Sarkozy - 1

Nu de Franse presidentsverkiezingen worden voorbereid is er veel geld nodig. Is het om die reden dat zowel Alain Juppe als Nicolas Sarkozy een onderhoud vroegen aan de in Parijs op bezoek zijnde Saoedische prins Mohammed bin Salman, sterke man in Riaad? Ook in België heeft Saoedi Arabië trouwens goede vrienden. Zo schreven twee leden van de N-VA, waaronder huidig fractieleider Peter De Roover, op Knack.be eind vorig jaar ieder een stevig pleidooi ter verdediging van deze salafistische dictatuur.  Nicolas Sarkozy is de man die tekende voor de vernieling van Libië. Toen Sarkozy nog president was was hij goede maatjes met Qatar. Met hulp van Michel Platini, gewezen voetbalbaas en ex-UEFA en ex-FIFA, zorgde hij ervoor dat die woestijnstaat de wereldbeker voetbal mag organiseren. Een organisatie die al vele honderden buitenlandse werklui – volgens sommigen moderne slaven – het leven heeft gekost.

Waren er echter in Frankrijk verkiezingen in aantocht dan klopten de presidentskandidaten bij die lokale potentaten aan om wat extra centen. Een win-winsituatie. Of Juppe en Sarkozy het met prins Salman over geldzaken hadden is natuurlijk dus niet geweten.

Maar beiden zullen wel gehoord hebben hoe de Saoedi’s de verkiezingscampagne in 2013 van de Maleisische premier Nakib Razak met eventjes 681 miljoen dollar sponsorden (3). Hij bleek er maar een fractie van nodig gehad te hebben en gaf nadien de rest braafjes terug. Zouden Juppe en Sarkozy achteraf dan ook zo braaf zijn?

Men kan natuurlijk zo wel raden dat beide Franse politici het zeker niet hadden over de Saoedische steun aan die salafistische terreurbendes en de verspreiding van dat gedachtengoed in o.m. Frankrijk. Wat insiders doet raden naar de belangen die ze als president dan zullen verdedigen, niet die van Frankrijk vermoedelijk maar eerder die van Riaad en uiteraard zichzelf.

Waar ze het vermoedelijk evenmin over gehad hebben is over de uitstaande 9 jaar celstraf die prins Nayef al Shalaan, een der zeer vele neefjes van prins Salman, wegens een groothandel in cocaïne in Frankrijk nog moet uitzitten (4). En, zeker weten, die cocaïne was niet halal.

Willy Van Damme

1) Intelligence Online, 13 juli 2016, pagina 1, ‘Mohammed bin Salman’.

2) Sudan Tribune,  23 februari 2016, ‘Saudi Arabia gives Sudan $5 billion in military aid’. http://www.sudantribune.com/spip.php?article58095

3) Japan Times, 16 april 2016, Associated Press, ‘Saudi Arabia confirms royals gave $681 million to Malaysia’s Najib’. http://www.japantimes.co.jp/news/2016/04/16/world/saudi-arabia-confirms-royals-gave-681-million-malaysias-najib/#.V4arVHXr3ct

4) De Redactie, 19 december 2012, ‘Reynders ontmoet door Interpol gezochte prins’. http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/politiek/1.1507802

%d bloggers liken dit: