Het zaad van de haat

Door: Loek Dullaard

Weer is het 9-11, weer kijken we ’s ochtends met zijn allen naar de televisie en weer kunnen we niet geloven wat we zien…..!! Dit keer geen vliegtuigen die in Twintowers vliegen, het is 9-11-2016 en rond negen uur ‘s ochtends wordt duidelijk dat de Amerikanen Donald Trump gekozen hebben tot president van Amerika.

De onverdraagzaamheid heeft gezegevierd, de haat heeft de verkiezingen in Amerika gewonnen. De campagne was één groot moddergevecht, met veel stoten onder de gordel. Het ging vooral over seks en e-mails, de twee kandidaten wilden elkaar afschieten of in de gevangenis gooien. Het is onbegrijpelijk dat een heel volk kiest voor een haatzaaier als Trump. De KuKluxKlan en neonazi’s in Amerika juichen, le Pen en Wilders ruiken hun kans in Europa. Niemand heeft ooit duidelijke plannen of voornemens gehoord van Trump. Daar gaat het dan ook helemaal niet om, het gaat om geld, naam en macht. De wereld is vandaag toch echt weer een beetje kouder en grijzer geworden…

Het was een kiezen uit twee kwaden. Iemand zei zelfs dat hij het gevoel had te moeten kiezen tussen Hitler of Stalin. Hoewel dat misschien wat overdreven is, zit er misschien wel een kern van waarheid in. Zoals Trump een ongeleid projectiel is die schreeuwt en te keer gaat tegen moslims, vrouwen en Mexicanen, zo is Hillary Clinton geniepig gemeen. Michaël Moore probeert haar in zijn recente documentaire over Trump:  http://www.vpro.nl/programmas/3doc/michael-moore-in-trumpland.html nog een beetje positief over het voetlicht te krijgen, maar ook dat lukt niet helemaal….! Zij is immers de spreekbuis van het establishment, die bezig zijn via hun geopolitiek de hele wereld te veroveren. Ook de titel van een andere film van Michaël Moore: Where to invade next? die de VPRO op 3 nov. J.l. uitzond, spreekt boekdelen, alhoewel het er in deze film meer om gaat hoe Amerika van andere landen dingen zou kunnen leren, wat ze dus duidelijk niet doen…. Hillary, die door sommige mensen al Killary werd genoemd, was als Minister van Buitenlandse Zaken onder Obama verantwoordelijk voor de bedreigingen en demonisering van Poetin – Rusland, wat al bijna leidde tot een derde wereldoorlog, zeker nadat de hardliner – en prominent Skull and Bones lid – John Kerry het stokje van haar overnam. Niet Obama, maar John Kerry en de machten achter hem bepaalden vervolgens het buitenlands beleid van de Verenigde Staten.

Bijna niemand weet dat het geen keuze was uit twee kandidaten maar uit vier (plus nog een aantal plaatselijke kanidaten). Naast Trump en Clinton kon je ook stemmen voor Gary Johnson van de Libertarische Partij en Jill Stein van de Groene Partij. Wie heeft deze beide kandidaten met vernieuwende en verfrissende ideeën en idealen ooit horen spreken of op de televisie gezien? Ook in Amerika hebben veel kiezers nog nooit van hen gehoord.

Afbeeldingsresultaat voor Jill Stein  Afbeeldingsresultaat voor gary johnson

Ze worden door alle media stelselmatig doodgezwegen of genegeerd. Het lijkt Nederland wel, waar in verkiezingstijd ook alle nieuwe partijen of kleinere partijen als de Dierenpartij consequent worden uitgesloten van alle mogelijkheden om zich te kunnen uiten en profileren. Stel je eens voor dat veel mensen er op zouden gaan stemmen… Gary Johnson heeft dan ook maar 3 % van de stemmen gekregen, Jill Stein maar 1 %. Dat zouden er veel meer zijn geweest als ze volop in de discussies en de tv-debatten hadden mogen en kunnen deelnemen…

Maar het grootste probleem, waarom de kleinere partijen zo weinig stemmen krijgen is het ondemocratische verkiezingssysteem in Amerika. Was het volgens de algemeen aanvaarde echt-democratische grondregel gegaan: meeste stemmen gelden, dan was Bernie Sanders nu president van Amerika geworden. Hillary Clinton kreeg namelijk de democratische nominatie niet zozeer vanwege de stemmen op haar, maar omdat zij de meeste super-gedelegeerden achter zich had weten te krijgen. Super-gedelegeerden zijn kiesmannen die niet worden gekozen, maar door de partijtop worden aangewezen. Zij zijn vrij om te kiezen wie zij willen en steunen doorgaans de kandidaat die de partijtop wil. Dat systeem heeft de democratische partij destijds ingesteld, toen Jimmy Carter werd gekozen bij de voorverkiezingen, terwijl de partijtop een voorkeur had voor Ted Kennedy. Als de super-gedelegeerden in merendeel op Bernie Sanders hadden gestemd, had hij de democratische nominatie gekregen en vervolgens zeer waarschijnlijk ook van Trump gewonnen!

Bovendien had Hillary uiteindelijk meer stemmen (47,8 %) dan Trump (43,3 %) en dan kan het toch niet waar zijn dat de kandidaat met de minste stemmen wint….!? Maar in Amerika wel, met dat vreemde kiesmannenstelsel: per staat kan er maar één winnen (‘the winner takes all…’). Dat heeft dan tot gevolg dat iedereen ‘strategisch’ gaat stemmen, een stem op een kleine partij heeft dan natuurlijk geen zin. Een stem op kleinere partijen is een weggegooide stem, want als Hillary alle stemmen van de Libertarische partij en de Groene Partij erbij had gehad had ze ook gewonnen en was ze de eerste vrouwelijke president van Amerika geworden…..! En nu zitten we dus met de gebakken peren….. Of…..?

Er zijn namelijk uitspraken van Trump bekend die maken dat er aanvankelijk toch nog hier en daar wat optimistische geluiden klonken. Hij is immers tegen het establishment, hij wil oorlogen beëindigen, Rusland niet langer bedreigen, 9-11 diepgaand onderzoeken en ook de werking van vaccinaties en hun relatie met autisme onderzoeken… Maar laten we absoluut niet te vroeg juichen, want in hoeverre weegt dat op tegen alle afschuwelijke en draconische andere maatregelen, die hij op het punt staat in te voeren….? Gaat hij inderdaad muren bouwen om Amerika heen, moslims en andere mensen deporteren?? Ontstaat er daardoor zoveel sociale onrust in Amerika dat dan die enorme FEMA-complexen, eigenlijk concentratiekampen, die jaren geleden werden gebouwd, onlangs werden bemand met personeel, gevuld gaan worden met gevangenen?? Dick Cheney (Halliburton) verdient daar veel geld aan… Cheney zit trouwens ook in schaliegas en ook dat gaat Trump bevorderen. En Bush met zijn oliebedrijven lacht ook al in zijn vuistje.  Hoezo tegen het establishment?

Eén van de eerste zaken die Trump deed na zijn verkiezing was een gesprek hebben met ‘de veiligheidsdiensten’. Hoe gaat zo’n gesprek dan eigenlijk? Stelt de CIA hem voor de keuze: doe je vrijwillig wat wij zeggen of moeten wij je dwingen? Met andere woorden: als hij weigert haalt hij de inauguratie op 20 januari a.s. waarschijnlijk niet, als hij daar wel staat en ingezworen wordt, dan weten we dat hij bakzeil heeft gehaald en met de heersende macht is gaan samenwerken. Die samenwerking met de CIA gaat overigens kennelijk wel heel ver, zoals in dit bericht is te lezen: http://www.volkskrant.nl/buitenland/trump-blog-secret-service-overweegt-verdieping-trump-tower-te-huren~a4417222/  Ze gaan hem dus van alle kanten in de gaten houden en geven hem ook zakken vol geld. Er is nog een andere theoretische mogelijkheid: als ze Trump echt te lastig vinden kunnen ze nog een laatste poging doen om de kiesmannen te bewerken en om te kopen of onder druk te zetten. Die moeten immers Trump officieel nog kiezen op 10 december a.s. Hij weet nu alleen dat hij 290 kiesmannen heeft die waarschijnlijk wel op hem zullen stemmen, maar theoretisch kunnen ze toch nog hun stem niet aan hem geven. Dat zou erg raar zijn en het is nog nooit gebeurd, maar theoretisch kan het!

Iets anders wat hij onlangs deed baart nog meer zorgen. Hij heeft nu twee benoemingen gedaan, volgens de Volkskrant een ‘dealtjesmaker’ als stafchef en een ‘provocateur’ als adviseur, zie daarvoor : http://www.volkskrant.nl/buitenland/trump-benoemt-dealtjesmaker-als-stafchef-en-provocateur-als-adviseur~a4414583/ De stafchef is de voorzitter van de Republikeinse partij, dus dat is bedoeld als verzoenend gebaar naar de opstandige krachten van het establishment in zijn eigen partij. Maar de andere adviseur is Stephen Bannon, volgens de NOS een ‘onruststoker’. Maar dit zijn slechts eufemistische benamingen voor een uiterst gevaarlijk heerschap. Met zijn internetkrant Breitbart, zie: http://www.breitbart.com/2016-presidential-race/2016/11/25/giuliani-wins-breitbart-secretary-of-state-straw-poll-bolton-2nd-petraeus-3rd-romney-distant-fourth/ stond hij aan de wieg van het succes van Trump.  Maar hij doet meer dan dat, hij is voortdurend bezig Trump in te fluisteren wat deze moet zeggen of doen. Zo tracht hij nu Trump te bewegen om Guiliani minister van Buitenlandse Zaken te maken, waar Trump (nog?) niet aan wil… zie: http://www.volkskrant.nl/buitenland/oorlog-in-trump-kamp-over-benoeming-minister-van-buitenlandse-zaken~a4422516/ Bannon heeft overigens ook goede contacten met de Tea-party.

De ultra-rechtse internetkrant Breitbart werd destijds opgericht door de joods opgevoede Andrew Breitbart tijdens diens bezoek aan Israël en was bedoeld om een pro-Israël geluid in Amerika te laten klinken. Toen deze Andrew Breitbart plotseling in 2009 op 43-jarige leeftijd overleed aan een ‘hartaanval’, werd Stephen Bannon, bestuurslid van Breitbart van het eerste uur, diens opvolger. Stephen Bannon was na zeven jaar marine-officier te zijn geweest, jarenlang werkzaam bij Goldman Sachs. Zie daarvoor: https://nl.wikipedia.org/wiki/Stephen_Bannon Daar werd het idee geboren om met een groep Goldman Sachs medewerkers een investerings-maatschappij op te zetten die ging investeren in de media. Hij kocht veel nieuwsmedia op en maakte veel films, o.a. een film om de Occupy-beweging in een kwaad daglicht te zetten. Wat hij allemaal heeft gedaan en dat hij uiterst gevaarlijk is staat te lezen in dit uitvoerige artikel: http://www.bloomberg.com/politics/graphics/2015-steve-bannon/

Nu is deze internetkrant Breitbart van plan om na het succesverhaal met Trump ook de extreem-rechtse partijen in Europa in het zadel te gaan helpen. Zo opent Breitbart kantoren in Parijs om Marine le Pen te helpen met haar presidentskandidatuur en ook een kantoor in Berlijn om daar de AfD (Alternative für Deutschland) aan de macht te helpen. Of zij Wilders ook gaan ondersteunen bij de komende verkiezingen vertelt het artikel niet, maar dat ligt natuurlijk wel in de lijn der verwachtingen… Zie hiervoor: http://www.volkskrant.nl/media/breitbart-trumps-mediamachine-komt-naar-europa~a4419348/

Hiermee is niet Trump de grote boosdoener maar de machten achter Trump: Israëls geheime dienst en Goldman Sachs. Van Trump wordt zelfs gezegd dat hij eigenlijk alleen mee ging doen aan de verkiezingen om reclame te maken voor zijn Trump-bedrijven die in zwaar weer dreigden te komen, dat hij nooit de intentie had om president te worden en dat hij nu met zijn handen in het haar zit omdat hij nu ineens iets moet gaan doen wat hij helemaal niet wil: compromissen sluiten en regeren: althans dat beschrijft Kay van der Linden, die als perschef van Pim Fortuyn heeft gewerkt en ook een insider is in het Amerikaanse verkiezingsprogramma. Zie daarvoor dit interview in het programma Buitenhof van 13 nov. J.l.: http://www.npo.nl/buitenhof/13-11-2016/VPWON_1250251/POMS_AVRO_5997614

Hoe gaat het nu verder? Dat is koffiedikkijken. Een medium zei destijds dat geen van de twee kandidaten president zou worden. Ook de volgende uitspraken zijn opmerkelijk te noemen: http://spiritueellezen.org/mw-presidentsverkiezingen/ Maar duidelijk is wel dat er veel deining is en zal blijven rondom deze verkiezingen. Tijdens het schrijven van de column dienen zich al weer nieuwe ontwikkelingen aan, met mogelijk grote gevolgen. Jill Stein, hierboven al genoemd, presidentskandidate namens de Groene Partij, gaat hertellingen aanvragen in drie Amerikaanse Staten waar de winst van Trump maar heel minimaal was (het verschil was respectievelijk 11.000, 20.000 en 75.000 stemmen). Mocht in die drie staten na hertelling blijken dat Trump eigenlijk had verloren, dan heeft hij ook de landelijke verkiezing alsnog verloren. Kijken hoe dat uit gaat pakken…!!  Zie: http://nos.nl/artikel/2145107-wisconsin-moet-stemmen-opnieuw-tellen.html  en http://www.volkskrant.nl/buitenland/hertelling-drie-staten-vs-dichterbij-na-miljoenenactie-groene-partij~a4421559/

Eén ding werd de laatste dagen uit allerlei interviews en opinies ook steeds duidelijker: deze rechtse opmars is vooral te danken aan het failliet van de sociaaldemocratie. Sinds de linkse partijen hun idealen bij het grof vuil hebben gezet en pragmatisch zijn gaan meeregeren met de rechtse partijen hebben de kiezers het gevoel dat ze verraden zijn en terecht. Als bijvoorbeeld de PvdA volkomen tegen hun verkiezingsbeloften in met de VVD in een kabinet gaat zitten en zich vervolgens vier jaar lang volslagen conformeert aan rechts beleid, stemt geen enkele arbeider, kleine zelfstandige of iemand aan de zelfkant van de samenleving meer op de PvdA. Deze mensen worden op die manier in de handen gedreven van ultra-rechts, die slim hierop inspeelt, iedereen van alles belooft (om dat vervolgens natuurlijk nooit of te nimmer na te komen). Heel veel mensen zien de gevaren niet van ultra-rechts. Ze zien niet hoe ze in plaats van in een socialistische partij nu terechtkomen in een nationaal socialistische beweging. Ze zien niet de voortekenen van een naderend fascisme en de werking van haat en tweespalt in de samenleving. Ze denken dat mensen als Trump zo kwaad nog niet zijn, ze bagatelliseren zijn gevaarlijke daden en houden zich vast aan zijn mooie woorden en beloftes. Maar de echte gevaren zien zij niet en willen die ook niet zien. Eén beeld tenslotte nog ter illustratie van het mogelijke gevaar van Trump, een foto van hem met zijn karakteristieke grondgebaar, naast het duivelsteken van Bush:

Afbeelding Photo published for Trump due in court before Oval Office

Duidelijk is te zien dat zijn hand een zes vormt, en door de drie opstaande vingers zijn het eigenlijk zelfs drie zessen: het getal 666. Dat drukt uit dat iemand met weinig moraliteit en principes snel tot instrument kan worden van de meest duistere krachten, die door de schrijver van de Apocalyps het Beest wordt genoemd. Het is nodig dat wij de sterkste Christuskrachten daar tegenover moeten gaan zetten.

Bernie Sanders legt zich niet neer bij zijn nederlaag, maar vormt die om, transformeert die tot een brede maatschappelijke beweging, zie: http://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2016-2017/still-berning.html  Tegenover onverdraagzaamheid moeten wij tolerantie zetten, tegenover met modder gooien: wellevendheid, tegenover haat: liefde. Het lijkt wel alsof alles op zijn kop wordt gezet momenteel. Aan ons de taak om alles weer recht te zetten, in het juiste perspectief te gaan zien… Dat kan alleen met wijsheid, door liefde.