Cash afschaffing: dankzij biometrie – “Elk van ons in India zal een wandelende geldautomaat worden.”

Gepubliceerd door Konjuktion (25-1-17)

Vertaald vanuit Duits door: Frank Gerritsen

https://www.konjunktion.info/2017/01/bargeldabschaffung-dank-biometrie-jeder-von-uns-in-indien-wird-zu-einem-wandelnden-geldautomaten-werden/

Nadat in India in november vorig jaar de 500 en 1000 roepiebiljetten werden afgeschaft, wat de facto neerkomt op de eerste stap richting het afschaffen van contant geld, ging ik onder andere in één van mijn artikelen in op het onderwerp schaduweconomie:

De Indiase regering verwijst naar het geld uit deze schaduweconomie als “zwart geld”. De regering heeft er geen overzicht over, het geld komt niet terecht op een bankrekening en er kan zo geen belasting over worden geheven. Een nachtmerrie voor de aanhangers van het schulden gebaseerd geldsysteem. De Indiase regering weet niet hoeveel “zwart geld” in omloop is. Ze neemt echter aan, dat het overeenkomt met een omvang van ongeveer 20% van de totale Indiase economie; 20%, welke de Indiase regering (en natuurlijk de weinige wereldwijde profiteurs van het schulden gebaseerd geldsysteem) langs deze weg in het bankensysteem wil onderbrengen en zo onder controle wil krijgen. Uiteindelijk wenken hier ook een paar miljard aan extra belastinginkomsten.

Sneller dan gedacht, heeft deze veronderstelling zich bewezen, want sinds het begin van de maand heeft de Indiase belastingdienst de banken verzocht de rekeninggegevens van hun klanten over de periode april – november 2016 in te dienen. Het doel daarbij is, om tot een betere analyse met betrekking tot “verdachte activiteiten” van kasstromen te komen, welke door haar klanten werden gestort. De Hindustan Times schrijft hierover:

Mensen, die enorme grote sommen contanten op hun bankrekening stortten, nadat de afschaffing van contant geldbiljetten door de regering plaatsvond, zouden de rest van het jaar talrijke kennisgevingen van de inkomstenbelasting kunnen verwachten.

De autoriteit – die met het versturen van kennisgevingen aan hen, die na de 9e november meer dan RS 2 lakh [200.000 roepies, ongeveer 3000 dollar] gestort hebben, is begonnen – gaf haar ambtenaren opdracht, ervoor te zorgen, dat “echte” gevallen in een vroeg stadium worden opgelost. Nadere onderzoek zouden vervolgens dan tegen hen worden ingeleid, die “onduidelijke” bronnen van inkomsten hebben. Deze gigantische taakstelling zou tot en met het volgende begrotingsjaar kunnen worden voortgezet, aldus bronnen.

(People who deposited huge amounts of cash in their bank accounts after the Centre’s demonetisation exercise may get multiple notices from the Income Tax department through the rest of the year.

The department – which has started sending notices to those who deposited currency over Rs 2 lakh after November 9 – directed its officials to ensure that „genuine“ cases are dissolved at the earliest. Probes would then be undertaken against those found to have „fuzzy“ sources of income. The mammoth exercise could go on till the next financial year, sources said.)

Verder lezen we in dit artikel, dat men risico gebaseerde data-analyse bij stortingen in contanten op bankrekeningen zal inzetten, om echte gevallen van zwartgeld te herkennen, dan wel van onjuiste vermoedens te kunnen onderscheiden. Dit betekent, dat de Indiase regering een aanvang heeft gemaakt met de controle van de bevolking aangaande stortingen op onlangs afgedwongen nieuw geopende bankrekeningen, alsmede de aflossing van de leningen, betalingen op digitale portefeuilles (digital wallets) en betalingen van voorschotten m.b.t. importen.

Met andere woorden, de Indiase regering gaat ertoe over de armsten der armen en de tot dusver zonder bankrekening levende mensen te identificeren en hen als belastingslaven in het systeem “in te kapselen”.

Dit is waarschijnlijk – naast de “wens van de regering” naar een samenleving zonder contant geld – wel de belangrijkste reden voor de maatregelen van de Indiase regering. De identificatie en registratie van tientallen miljoenen mensen, die tot op heden nog geen bankrekening hadden en waarmee het zo ontbrak aan belastinggegevens, waardoor ze zich aan het systeem konden onttrekken.

Over de biometrische registratie van alle Indiers ben ik al ingegaan (India: Afschaffing van contant geld en de biometrische registratie van alle inwoners) en ook op de machinaties van USAid, die Norbert Hellmich heeft uitgewerkt. (Afschaffing contant geld: India als blauwdruk – met de bedoeling het geldsysteem op basis van schulden te redden) En dat al deze bovenstaande “componenten” (zoals de huidige gegevensanalyse van de bankrekeningen) in elkaar grijpen, om een maatschappij zonder contant geld af te dwingen, is duidelijk. Ook, omdat met de persoon Alok Gupta, iemand, die zowel in het USAid-Projekt Catalyst: Inclusive Cashless Payment Partnership, als ook in het team dat het programma Aadhaar (de naam van het Indische biometrische identificatie systeem) is terug te vinden.

En alsof het toeval het zo wil, werd er op het World Economic Forum in Davos van dit jaar (2017) meegedeeld, dat India gelijk al een fase zal overslaan en zich niet op het betaalkaart-gebaseerde systeem zal richten, maar in plaats daarvan gelijk op biometrisch E-Payment oplossingen.

Het hoofd van Indiaas leidende agentschap voor economische ontwikkeling deelde de deelnemers van het World Economic Forum in Davos mee, dat het land binnen drie jaar biometrische betalingen zal invoeren en daarmee de noodzaak van contant geld en gebruikelijke elektronische betaalmethoden kan vermijden, waaronder: geldautomaten en debet- en creditkaarten.

(The chief executive of India’s leading economic development agency told attendees at the World Economic Forum in Davos that the country could introduce biometric payments within three years, thereby eliminating the need for cash and typical electronic payment methods, including: automated teller machines, along with debit and credit cards.)

Degene die dit in Davos bekendmaakte is niemand minder dan Amitabh Kant, hoofd van het nationaal instituut voor de transformatie van India, een autoriteit van de Indiase regering. Tegenover CNN liet hij zich zelfs de volgende opmerking ontlokken:

Ieder van ons in India zal een wandelende geldautomaat worden.

(Each one of us in India will be a walking ATM.)

Wat we nu in India toestaan is een proefballon – zoals ik al eerder schreef – een blauwdruk voor dat, wat al spoedig wereldwijd geïmplementeerd zal worden, als het naar wens van het establishment gaat. Want uitsluitend door middel van het afschaffen van het contact geld kan ons schulden gebaseerd geldsysteem de volgende ronde bereiken. Echter, de tijd daarvoor wordt erg kort…

Bronnen:
Cashless Biometrics And India’s Demonetization Experiment
Watch: The Moment PM Modi Announced 500 and 1,000 Rupee Notes Are Illegal
Bargeldabschaffung: Indien als Blaupause – Es gilt das Schuldgeldsystem zu retten
Bargeldabschaffung: Ein Blick auf die Blaupause Indien
Indien: Bargeldabschaffung und die biometrische Erfassung aller Einwohner
I-T dept asks for details of cash deposits in months before demonetisation
Govt analyses cash deposits, loan repayments in last 10 days of demonetisation
India working to replace cash with biometric e-payment
NITI Aayog (National Institution for Transforming India), Government of India