Vredesmanifestatie bij Wapenbeurs ITEC in Rotterdam

Amsterdam-De Franciscaanse Vredeswacht organiseert – samen met anderen – op 16, 17 en 18 mei 2017 een vredesmanifestatie  bij de ITEC militaire beurs die plaats vindt in het Ahoy complex in Rotterdam.

itec

Op elk van deze drie dagen is er een wake van 9:00 tot 17:00, presentaties van 12:00 tot 14:00 en workshops van 11:00 tot 12:00 en 14:00 tot 15:00. Het zwaartepunt van de manifestatie ligt op dinsdag 16 mei, vooral tussen 12:00 en 14:00, dan willen we met zoveel mogelijk mensen aanwezig zijn.

De manifestatie heeft tot doel om – net als wat eerder gebeurde in Amsterdam en Keulen – de wapenbeurs te verbannen uit Rotterdam.  Op een vreedzame  wijze wil de Franciscaanse Vredeswacht – samen met anderen – door te waken, informatie te geven en in gesprek te gaan, voorkomen dat de miljarden handel in geweld stilzwijgend wordt goedgekeurd in Rotterdam.

ITEC, dat staat voor International Training Education and simulation Conference is een jaarlijkse militaire beurs gericht op het effectief leren omgaan met de moderne technologische wapens.

De beurs brengt producenten in contact met vooral militairen, die daarom ook o.a. gratis toegang hebben. De beurs wordt geroemd om zijn marketing campagne.

Bij de ITEC in Rotterdam zijn zeven van de tien grootste wapenbedrijven ter wereld aanwezig. Deze en andere deelnemende bedrijven leveren aan landen met interne conflicten, landen waar mensenrechten worden geschonden en landen die grote armoede kennen. Een aantal zijn ook betrokken bij de productie van kernwapens. De beurs richt zich vooral op het Midden-Oosten, een kruitvat van chaos, geweld en onderdrukking.

Een dag van de ITEC richt zich speciaal op het nieuwe gevechtsvliegtuig F35 (Joint Strike Fighter). Dit pure aanvalswapen, voor in het ‘hoogste geweldsspectrum’, zal in Nederland de F16 opvolgen en daarbij de kernwapentaak overnemen.

Er is nu een grote autonome ontwikkeling aan de gang op het gebied van militaire technologie. Producten worden kleiner, sneller, krachtiger en goedkoper. Zij worden net als mobiele telefoons op elkaar aangesloten. De bediening wordt eenvoudiger en geautomatiseerd.

Producenten van militaire apparatuur doen er alles aan om hun producten in de wereld af te zetten. Militairen willen hogere budgetten en de nieuwste technologie. Politici vergroten hun aanzien en macht door daadkrachtige militaire acties, daarbij vaak ondersteund door een eenzijdige media.

Een beperkte groep van wapenproducenten, militairen, politici en vakjournalisten vertegenwoordigen een cultuur  die de motor is achter oorlogen. Een cultuur die men vindt op plekken als de ITEC beurs in Rotterdam.

Wapens leiden tot spanningen en geweld. Geweld roept haat op en leidt tot nieuw geweld, de volgende oorlog is alweer ontstaan in de harten van de mens. Dit is een neerwaartse spiraal en mens onwaardig.

Aan ons, burgers de taak om grenzen te stellen aan deze op vijandschap gebaseerde expansiedrift en te kiezen voor een weg waarbij conflicten opgelost worden met verstand en rede, met liefde en vergeving, zodat de neerwaartse spiraal tot een einde komt.

De gemeente Rotterdam kan hierbij zijn verantwoordelijkheid nemen door niet te zwijgen, maar duidelijk te laten weten dat deze weg van militarisering niet de zijne is en dat ITEC niet meer welkom is in Rotterdam.

Voor informatie:

Jeroen van de Loo

06-533 512 32

vredeswacht@hetnet.nl

Facebook: https://www.facebook.com/  events/209134632848380/