Door: Rob Vellekoop

Gepubliceerd door: De Lange Mars (21-4-2017)

De documentaire Shadow World laat zien dat staatshoofden verkopers zijn van de wapenindustrie. Er is zelfs een manier verzonnen waardoor onophoudelijk oorlog gevoerd kan worden en de wapenindustrie voortdurend dankzij conflicten in de wereld winst kan blijven maken voor de aandeelhouders.

Aan de hand van de uitspraken van de geïnterviewden ontrafelt zich een netwerk van corruptie dat dood en verderf in de wereld zaait, puur vanuit hebzucht naar meer geld.

“In Amerika hebben we de oorlog geprivatiseerd. Munitie heeft een vervaldatum, net zoals voedsel. Je moet ervan afkomen”, zegt een wapenhandelaar.

Volgens een journalist is ‘onze regering overgenomen door het bedrijfsleven. Er zijn 35.000 hobbyisten in Washington. Zij bepalen de wetgeving en de wetsvoorstellen.’

Wat is een betere nieuwe vijand dan een hypothetische onzichtbare vijand die de ‘Oorlog tegen terreur’ heet? We zijn terechtgekomen in een permanente staat van oorlog, iets wat voorstanders van de internationale terreurbestrijding ‘een lange oorlog’ noemen.

We hebben een politiek bewind aanvaard dat in stand gehouden wordt door angst. Je moet het volk bang genoeg houden, zodat deze de regering blijft steunen.

Staatshoofden zijn de belangrijkste vertegenwoordigers van de grote wapenbedrijven van hun land. Dat model wordt door grote wapenbedrijven ter wereld gebruikt. (De film toont Thatcher en Blair in Engeland, Bush en Obama in de VS en de opvolger van Mandela in Zuid-Afrika)

Mandela’s opvolger besloot 10 miljard dollar te besteden aan een wapen dat Zuid-Afrika niet nodig had, in plaats van levensreddende medicijnen voor 6 miljoen Zuid-Afrikanen die aan HIV/AIDS leden. De voornaamste reden was dat 300 miljoen dollar aan smeergeld aan hooggeplaatste politici werd betaald.

De permanente oorlog vernietigt het Midden-Oosten, maar niet de fundamentalistische islam.

De VS vermoordt mensen op basis van verdacht gedrag. Zij vinden het oké om van afstand te doden, zonder bevelschrift, proces of jury. En er zijn beelden van de executies. De regering Obama heeft een manier ontwikkeld om te bepalen wie vermoord moet worden of gevangen genomen. Op dinsdagen werd hiervoor een lijst bijgewerkt. Dan werd beslist dat mensen die iets in hun schild voeren, op zekere dag uit de weg zullen worden geruimd.

Aandelen
Op Obama’s bevel vindt een luchtaanval plaats op Syrië op 23/9/2014. Vlak voor de luchtaanvallen bereikten de aandelen van de wapenbedrijven Lockheed Martin, Northrop, Raytheon en General Dynamics record hoogten. Hun aandeelhouders verdienen aan het ongewoon groot aantal conflicten in de wereld.

Om de twee jaar bombardeert het Israëlische leger de Gazastrook. Vlak daarna begint een handelsbeurs waarop Israëlische wapenfabrikanten hun technologie presenteren. Deze aanval dient ook als beurs voor de Amerikaanse wapenindustrie.

De film Shadow World vertoont een wereld waarin hebzuchtige regeringsleiders en aandeelhouders verantwoordelijk zijn voor talloze oorlogen met honderdduizenden slachtoffers. Filmmaker Johan Grimonprez laat in ‘Shadow World’ de gang van zaken zien in de wereldwijde wapenhandel waar winst belangrijker is dan mensenlevens. In de nasleep van elke oorlog duiken er geruchten op van omkoping, belangenvermenging en onethisch winstbejag. Aan de hand van getuigenissen van onderzoeksjournalisten, wapenhandelaren, lobbyisten en politici, toont de documentaire hoe de internationale wapenhandel een bedreiging vormt voor de democratie.