De enige manier om Amerikaanse agressie een halt toe te roepen is om van de verslaving aan dollars af te komen. Die zei Sergey Glazyev, adviseur van het Kremlin, afgelopen vrijdag in een interview met het Russische persbureau TASS.

“Hoe agressiever de Amerikanen worden, hoe sneller ze de ineenstorting van de dollar zullen meemaken. Het dumpen van dollars is de enige manier voor slachtoffers van Amerikaanse agressie om dit te stoppen. Zodra wij [Rusland] en China de dollar dumpen betekent dat het einde van de militaire macht van de Verenigde Staten.”

sergey-glazyev-teaserIn het interview met TASS liet Glazyev ook weten niet verrast te zijn door het buitenlandse beleid van de nieuwe Amerikaanse president Trump. Daarover zei hij het volgende:

“Ik heb geen illusies gehad ten aanzien van een verandering in het [Amerikaanse] beleid. De Amerikaanse agressie over de hele wereld vindt haar wortels in haar ambitie om de Amerikaanse hegemonie te behouden, terwijl het economische leiderschap al is overgenomen door China. De Verenigde Staten hebben geen middelen om de rest van de wereld dollars te laten gebruiken anders dan de wapenstok.

Dat is waarom de Amerikanen verzeild zijn geraakt in een hybride oorlog met de hele wereld, om hun schuldenlast bij andere landen kunnen neerleggen, iedereen te beperken tot het gebruik van dollars en de landen te verzwakken waar ze geen controle over uit kunnen oefenen.

In deze context kun je de anti-Russische hysterie en de groeiende Ruslandfobie zien als iets van de lange termijn dat gekoppeld is aan de belangen van de regerende elite in de Verenigde Staten. In dat opzicht doet Trump wat de regerende elite van hem verwacht.”

Volgens Sergey Glazyev wordt deze hybride oorlog wereldwijd gevoerd, maar zijn de pijlen nu vooral gericht op Rusland. Daarmee lijkt de geschiedenis zich volgens hem weer te herhalen, omdat iedere keer als de wereldmacht verschuift er een strijd gevoerd wordt over de controle over het zogeheten ‘Rimland’ van het Euraziatische continent (zie kaartje).

Lees ook:

rimland-wikimedia

De eeuwige machtsstrijd om controle over Eurazië laait opnieuw op