Bewaar de menselijkheid: weg uit het wereldvreemde denken

Gepubliceerd door: Driegonaal (23-5-2017)

Bewaar de menselijkheid: weg uit het wereldvreemde denken
Een pijnlijke tegenstelling is deze: het is mogelijk dat wij denken in begrippen die ver van de werkelijkheid afstaan – terwijl dit wereldvreemde denken wel zijn weerslag op de werkelijkheid heeft. Wereldvreemd denken dat de werkelijkheid naar zijn hand zet!
Neem het denken in bevolkingsgroepen. Amsterdammers hebben het helemaal gehad met… VVD-ers vinden… Jongeren in achterstandswijken… Asielzoekers. Moslims. Hoeveel mensen kent u die samenvallen met een of andere bevolkingsgroep waartoe zij gerekend worden? Hebt u het idee dat u zelf, in uw doen en laten, in uw leven en streven, samenvalt met een bevolkingsgroep waartoe u gerekend zou kunnen worden?
Denken dat het denken in bevolkingsgroepen ons in staat stelt op een vruchtbare manier in de werkelijkheid in te grijpen is als het schillen van aardappels met bokshandschoenen aan. Maar zijn wij ons er van bewust hoe vaak wij de werkelijkheid met bokshandschoenen te lijf gaan?
Een jihad van liefde, het verhaal van Mohamed El Bachiri opgetekend door David Van Reybrouck, is het verhaal van een vader, metrobestuurder, moslim, Belg, Marokkaan, wiens vrouw om het leven is gekomen bij de aanslagen van maart 2016 in Brussel.
Hoewel verscheurd door verdriet blijft zijn denken in de werkelijkheid en vlucht niet in het wereldvreemde wij-zij denken. Zijn denken verwerpt de wraak. Zijn denken blijft op zoek naar de rede. Zijn denken kent de liefde als het enige alternatief.
Het is een klein boekje, met korte, rake teksten, soms sterk poëtisch, dat laat zien dat menselijkheid altijd een gezicht heeft en nooit anoniem kan zijn. Niet bevolkingsgroepen maar individuele mensen leven menselijkheid en brengen toekomst. (jh)
Een jihad van liefde
9789023471622
De Bezige Bij, 2017

De indrukwekkende toespraak van Mohamed El Bachiri op de Vlaamse tv is HIER te zien.