Het Amerikaanse leger en haar NAVO bondgenoten brengen deze zomer 25.000 militairen op de been voor een grootschalige militaire oefening bij de Zwarte Zee. Deze oefening, genaamd Saber Guardian 2017, moet in juli plaatsvinden in de landen Bulgarije, Hongarije en Roemenië.

Dit soort oefeningen van de NAVO zijn een jaarlijks terugkerend fenomeen, maar volgens het US European Command is er de afgelopen jaren nog niet eerder op een dergelijk grote schaal geoefend. Inclusief de Amerikaanse bijdrage doen er in totaal 24 verschillende landen mee aan de militaire oefeningen van de NAVO, waarvan ‘Saber Guardian 2017’ de grootste is.

Operatie Saber Guardian

Uit het persbericht van het Amerikaanse leger blijkt dat er voor dit jaar nog zeventien andere NAVO oefeningen gepland staan, waarvan het grootste gedeelte langs de grenzen van Rusland. Het doel van deze oefeningen is om snel te kunnen mobiliseren in het geval van dreiging, waar die ook vandaan mag komen. Daarnaast zal er geoefend worden met het oversteken van meerdere rivieren, met het schieten op doelen en een scenario waarin een groot aantal slachtoffers valt.

De ontwikkelingen in Oekraine en de Krim werden door de NAVO landen gezien als rechtvaardiging om meer troepen en militair materiaal naar de grens met Rusland te sturen. Zo is er de afgelopen jaren in de Baltische Staten en in de landen grenzend aan de Zwarte Zee een grote hoeveelheid militairen, tanks, transportvoertuigen en munitie geplaatst. Ook worden er 50 oorlogsschepen en meer dan 50 gevechtsvliegtuigen in gereedheid gebracht.

View image on TwitterView image on Twitter

NAVO bedreigt Rusland

Volgens het US European Command zijn de militaire oefeningen van de NAVO langs de grens met Rusland bedoeld om de stabiliteit in de regio te verbeteren, maar zo denken ze er aan de andere kant van de grens niet over. Rusland spreekt van een provocatie en ziet zich daarom als soeverein land genoodzaakt een leger klaar te zetten dat minstens gelijkwaardig is aan dat van de NAVO landen.

Afgelopen week onderschepte een Russisch gevechtsvliegtuig een Amerikaanse B52 bommenwerper, die in het neutrale luchtruim boven de Oostzee vloog. Dit gigantische vliegtuig heeft een actieradius van meer dan 10.000 kilometer en kan met nucleaire bommen worden uitgerust. Het is onduidelijk waarom dit vliegtuig zo dicht bij de grens vloog en of deze geladen was met munitie.

Begin deze maand stuurde het Amerikaanse leger een onbekend aantal B52 bommenwerpers richting de grens met Rusland. Ook worden er voor de NAVO oefeningen 800 Amerikaanse piloten ingevlogen. Met zoveel militair materiaal langs de Russische grens hoef je je niet meer af te vragen wie de agressor is. Het is de te hopen dat het bij oefeningen blijft.

Dit artikel verscheen eerder op Geotrendlines

us-army

NAVO bereid grootschalige militaire oefening voor