Gepubliceerd door: TheRightsForum (4-7-2017)

Israël vermindert de toevoer van elektriciteit aan Gaza met veertig procent. Dat brengt het aantal uur dat de Palestijnen er per etmaal over kunnen beschikken terug tot minder dan drie. Door deze maatregel wordt de humanitaire crisis in Gaza welbewust verergerd.

gaza-vissers.jpg

Twee Palestijnse jongens proberen wat vis te vangen aan de kust van Gaza. Het water is er ernstig vervuild (Mohammed al-Hajjar/ICRC)

In de loop van mei en juni 2017 rapporteerde The Rights Forum over de humanitaire crisis waarin de Palestijnse Gazastrook wegzinkt. Een substantieel tekort aan elektriciteit en brandstof heeft een spiraal van destructie in gang gezet.

Talloze organisaties, waaronder de VN, de Wereldbank en het Rode Kruis, riepen de internationale gemeenschap op tot actie om een catastrofe te voorkomen. Het tegendeel gebeurt: met de nu aangekondigde, drastische rantsoenering wordt het laatste restje energie uit Gaza geperst.

De enige elektriciteitscentrale van Gaza bij Al-Nusayrah is stilgelegd

(Ateyya Darwish / ICRC)