Een Fransman is veroordeeld tot drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf voor het ‘liken’ van een Facebook foto van een ISIS strijder met het hoofd van een onthoofde vrouw, volgens Le Parisien.

De 32-jarige inwoner van Parijs zei dat hij dacht dat de foto fake was. Hij werd door een van zijn Facebook vrienden aangegeven bij de Franse autoriteiten. Na analyse van de computer van de man werd geen verdachte inhoud door de politie gevonden. De reactie van de man was dat hij dacht dat het om een stunt ging. “Ik wilde de foto alleen bespotten. Ik deelde, becommentarieerde of postte geen andere berichten.” De man had een privé account met privacy settings enabled. “Als we iets ‘liken’ betekent dit dat we er niet door geschokt zijn”, verklaarde de openbare aanklager.

Deze man deelde zijn gedachte met zijn Facebook vrienden door de like-knop in te drukken. Het gezag bepaalt blijkbaar dat mensen in Frankrijk op een bepaalde manier moeten denken, ze moeten namelijk geschokt zijn, volgens de Officier van Justitie, bij het zien van een choquerende foto. Denken ze iets anders dan worden zij gestraft. Let op dat dit nog verder gaat dan onvrijheid van meningsuiting, zelfs de vrijheid in Frankrijk om te denken is gereguleerd!

Zo gevaarlijk zijn gedachten geworden. Denkbeelden die door het overheidsapparaat gelinkt kunnen worden aan terrorisme worden bestraft. De overheid bepaalt wat je mag denken en vooral wat niet. Zij zijn de hoeders van onze veiligheid. Zij claimen onze beschermers te zijn en daarvoor moeten de burgers vrijheid inleveren. Gedachten kunnen blijkbaar een gevaar vormen voor de veiligheid, dus moeten deze beperkt worden. Frankrijk geeft het voorbeeld.

Als Trump schreeuwt dat hij Noord-Korea wel eventjes zal leren zich te gedragen, dreigt hij met moord. Hij denkt het niet alleen, maar uit het zelfs publiekelijk. Als een gewone sterveling alleen al een foto ‘liked’ van een moord (terwijl hij het anders bedoelt) krijgt hij een voorwaardelijke gevangenisstraf. Machthebbers, die democratisch gekozen zijn, mogen moorden en andere vreselijke gruweldaden bedenken, uitspreken en zelfs uitvoeren. Trump heeft al talrijke oorlogsmisdaden op zijn geweten sinds januari 2017 (het bombarderen van de bevolking in Syrië, Irak en Afghanistan wordt officieel gerekend tot oorlogsmisdaden), maar geen haan kraait er naar. Hij is democratisch gekozen, dus woont hij in het Witte Huis en dan mag hij moorden! Natuurlijk onder het mom van War on Terror en voor de veiligheid van ‘our great nation’.

Wanneer slaat de gedachtepolitie toe in Nederland? Eerder dan je denkt. Het kabinet in spe, Rutte III, wil kinderen verplichten het Wilhelmus te leren en op hun achttiende dienen zij te weten dat zij leven in een ‘democratische rechtstaat’. Wat gaat er gebeuren met jongeren die denken dat de democratische rechtstaat niet bestaat? Heeft de gedachtepolitie al een strategie uitgewerkt om hen te ontmaskeren als bedreigers van de veiligheid van de staat der Nederlanden? Waarschijnlijk is het verzamelen van gegevens van Facebook voldoende om onze gevangenissen te kunnen vullen met ‘gedachte-overtreders’.

In zijn roman 1984 beschrijft George Orwell, de Gedachtepolitie. Dit is de geheime politie die de gedachtemisdaad opspoort en bestraft. Gedachtemisdaden zijn persoonlijke en politieke gedachten die niet zijn goedgekeurd door de Partij. De gedachtepolitie gebruikt psychologie en alom aanwezige schermen om alle burgers op te sporen, te monitoren en te arresteren die met hun gedachtemisdaden de autoriteit van de Partij en het regime van Big Brother bedreigen.

Ik verdenk onze overheid ervan ons op deze manier te willen onderdrukken en onze vrijheid van meningsuiting en vrije gedachten te willen afnemen. Word ik nu ook opgepakt omdat ik deze bedreigende gedachte durf neer te schrijven? Of moet ik dat ik eerst via Facebook een samenleving zonder overheid ‘liken’?