Nederland medeschuldig aan oorlogsmisdaden in Irak en Syrië

Nederlandse deelname aan de bombardementen en acties in Irak en Syrië, blijkt veel groter dan vermoed. Dagelijks vallen er burgerslachtoffers in de oorlog die woedt in het Midden-Oosten. Ook Nederland maakt zich schuldig aan oorlogsmisdaden, maar hult zich in stilzwijgen.

Volgens rapporten van lokale Syrische media zijn gisteren minstens 78 burgers gedood in Raqqa tijdens de door de VS-coalitie geleide luchtaanvallen. Dagelijksvallen er burgerslachtoffers, nauwgezet bijgehouden door Airwars. Volgens Airwarsstaat de teller van vermoorde burgers door de coalitie al op minstens 400 voor de maand augustus 2017. Andere met name Amerikaanse bronnen schatten dit aantal zelfs hoger.

Nederlandse deelname coalitie

Volgens het Ministerie van Defensie leverde Nederland van oktober 2014 tot juli 2016 F16 straaljagers voor luchtaanvallen eerst boven Irak en later ook boven Syrië. Onder de naam Air Task Force Middle East was het onderdeel van een internationale coalitie. Op 29 januari 2016 geeft de Minister van Defensie aan dat Nederland zijn rol in de coalitie zal uitbreiden tot het bombarderen van IS doelen in Syrië. In augustus van dit jaar bedankt de Amerikaanse Minister van Defensie Nederland voor zijn deelname aan de coalitie in Afghanistan en Irak.

Volgens een rapport van Airwars over de Nederlandse deelname aan de coalitie, geeft NL aan tot februari 2016 Nederlandse F16s meer dan 1300 bommen en raketten ingezet te hebben tegen Daesh doelen. Volgens Airwars is Nederland de vierde meest actieve coalitiepartner na de VS, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Airwars beklaagt zich erover dat Nederland van de 12 coalitie deelnemers een van de minst transparante partners is.

Transparantie is belangrijk omdat volgens de coalitie elk lid individueel aansprakelijk is voor burgerdoden en -gewonden.

Slechts bij twee gelegenheden tot februari 2016 zijn locaties en data van Nederlandse luchtaanvallen in Irak bekendgemaakt, echter niet door de Nederlanders.
Bijna alle coalitiepartners rapporteren met meer transparantie dan ons land. Canada, de VS, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk publiceren regelmatig gedetailleerde informatie over de data, locaties en voornaamste doelen van de luchtaanvallen, samen met info over gebruikte munitie.

Burgerslachtoffers

Airwars: Overzicht Burgerdoden bij luchtaanvallen coalitie

Aandeel van NL

Iedere maand vallen er doden onder de burgerbevolking van Irak en Syrië door de luchtaanvallen van de door de VS geleide coalitie. Nederland is een belangrijk partner, zelfs de vierde meest actieve deelnemer, met daardoor een aannemelijk aandeel in de burgerslachtoffers.

Oorlogsmisdaden

Het Statuut van Rome voor het Internationale Strafhof definieert oorlogsmisdaden onder andere als doelbewust doden, het veroorzaken van groot lijden of ernstige verwondingen, doelbewuste aanvallen op burgers of burgerdoelen, en de lancering van ongerechtvaardigde aanvallen in de wetenschap dat ze burgers zullen doden of verwonden.
De door de VS geleide coalitie bombarderen van scholen, ziekenhuizen, woningen en moskeeën veroorzaakt grote aantallen burgerslachtoffers en dit zijn dus oorlogsmisdaden.

Airwars is een instantie die internationale luchtaanvallen monitort tegen Daesh in Irak en Syrië. Zij onderzoeken alle beschuldigingen van burgerdoden van Rusland en de coalitie. Zij zeggen dat alle vermelde luchtaanvallen door de coalitieleden en Rusland gedubbelcheckt worden.