En tot zover de inspraak in uw toekomst. Het was mooi, dat referendum over Oekraïne. En het referendum over de Sleepnetwetwordt de tweede en wordt alweer de laatste.

Uiteraard is uw inspraak ongewenst, en uw inspraak wordt dan ook altijd genegeerd als die inspraak niet goed uit komt voor de plucheplakkers. Herinner de EU grondwet die we hebben afgewezen? Kwam een paar jaar later gewoon alsnog, zelfs inclusief vlag en volkslied. Herinner de toetreding van Oekraïne? De bevolking zei Nee. De associatie is er nu echter officieel door en de officiële toetreding volgt binnenkort. En nee, ook bij de EU hebben we geen inspraak. En ja, vandaag treedt ook de toenadering van Oekraine en de EU in werking. De EU viert vandaag de gehele dag een feestje! Wat een mooie aanwinst.

De Nederlandse overheid is in het nieuws: is voornemens na één straal genegeerd referendum de referendumwet alweer in te trekken. De monopartij zegt: “Bedankt voor het meedenken, beste bevolking, dat doen we dus niet nog een keer.” (Ik parafraseer hier, maar heel weinig.)

Nu in het nieuws:

Op de formatietafel ligt een voorstel om het raadgevende referendum af te schaffen. Dat bevestigen ingewijden. VVD, CDA en ChristenUnie waren sowieso al niet voor de huidige referendumwet en willen er zo snel mogelijk van af. D66, voor wie ’democratisering’ een kroonjuweel was, zit ermee in zijn maag.

Vooral het referendum over het associatieverdrag tussen Oekraïne en de Europese Unie – dat met 61% van de stemmen werd afgewezen – zou bij D66 slecht zijn gevallen.

Er was maar 1 referendum, dat resulteerde in het ongewenste antwoord, de referendumuitspraak werd straal genegeerd, en dus wil de politiek het nu in het geheel alweer afschaffen. Uiteraard is het weinig mooi om zo het enige stukje “inspraak” dat de bevolking heeft af te pakken, dus wordt een uitruil voorgesteld:

In plaats van het raadgevende referendum zou de nieuwe coalitie opnieuw aan de slag willen met de gekozen burgemeester

Tja. Het is zo triest, dat het haast weer belachelijk wordt. Haast, maar bepaald niet helemaal. Uitruil met de burgemeesterbaantjescarrousel, maar… waar moeten al die uitgerangeerde PvdAers dan naartoe? U krijgt dus keuze tussen twee PvdAers en een corrupte VVDer, en dan heeft u kennelijk inspraak in “onze” “democratie”. Tja…. De staat van de Nederlandse democratie is gewoon diep en diep triest.

Geniet dus van al die “inspraak” die u heeft, zo lang het nog duurt. Reden te meer om uw handtekening onder het referendum voor de Sleepnetwet te zetten. Als het sleepnetreferendum de 300.000 handtekeningen niet haalt, maken we de politiek het wegnemen van onze inspraak immers nog gemakkelijker. En uiteraard, uw actie op het ongetwijfeld aanstaande referendum tegen de afschaffing van het referendum.

Alvast een kleine voorspelling: Het Sleepnet referendum als er een Nee uitkomt wordt genegeerd, want het internetsleepnet moet geaccepteerd worden want is in de praktijk al jarenlang operationeel. En zo ook het referendum tegen de afschaffing van het referendum, dat zal ongeveer zo gaan: “Daar zijn afspraken over gemaakt bij de formatie en daar kunnen we niet op terugkomen. Maar met een waardeloos inlegvelletje, bla bla bla…” Dan staat het 4-0 voor de overheid, en moeten we kennelijk blij zijn met al die “inspraak” die we tijdelijk even mochten hebben in “onze” “democratie”.

Hoe dan ook, uw inspraak: volledig ongewenst. De politiek is “totaal totaal totaal tegen inspraak”, aldus nota bene onze minister president. Er is een reden waarom NL de inspraak wil annuleren: we leven in een dictatuur. We zien die conclusie steeds weer benadrukt. U heeft geen inspraak. Denk even goed na over de implicaties van wat u hier leest.