Honderden vredesactivisten voerden van 4 tot 11 september actie tegen de DSEI wapenbeurs in Londen. Ze blokkeerden dagenlang de toegangswegen en vertraagden zo de opbouw van de beurs. Ook Belgische activisten deden mee.

foto van een actie

Honderden vredesactivisten voerden de hele week actie bij de DSEI wapenbeurs in Londen. Ze blokkeerden de toegangswegen en verhinderden de opbouw van de beurs. Ook Belgische activisten deden mee.

Van 12 tot 15 september, verzamelt de wereldwijde wapendindustrie zich in Londen voor een gigantische wapenbeurs: Defence & Security Equipment International (DSEI). De beurs wordt er om de twee jaar georganiseerd met de financiële, logistieke en politieke steun van de Britse regering.

Op DSEI verkopen 1500 wapenbedrijven hun producten, gaande van geweren over tanks tot gevechtsvliegtuigen en oorlogsschepen. Meer dan 34.000 bezoekers komen er shoppen, de belangrijkste klanten zijn militaire delegaties uit 56 landen. Ook van regimes die de mensenrechten niet respecteren, landen die in staat van oorlog zijn en ontwikkelingslanden.

Onder andere Saoedi-Arabië, Egypte en Qatar staan op de gastenlijst. Volgens rapporten van Amnesty International werden er al meermaals illegale wapens verkocht op de beurs zoals clustermunitie en marteltuig.

“76% of the British public are opposed to the promotion of arms sales to human rights abusing countries” https://shar.es/1VaI2D 

Photo published for London's arms bonanza: Armoured Range Rovers to 'affordable' donkey-busters

London’s arms bonanza: Armoured Range Rovers to ‘affordable’ donkey-busters

There is something for every weapons buying regime at London’s DSEI event – but rights groups want it stopped

middleeasteye.net

Er namen ook Belgische vredesactivisten deel aan de acties. “Want dit is geen Brits maar een Europees probleem,” reageert Bram Vranken woordvoerder van Vredesactie vanuit Londen. “Er staan hier ook Belgische, Duitse en Franse wapenbedrijven. De EU lidstaten zijn één van de grootste wapenexporteurs ter wereld. We voeren elk jaar voor miljarden euro wapens uit naar corrupte en dictatoriale regimes. Onze wapens worden overal ter wereld gebruikt in bloedige conflicten.”

Een activist tijdens een van de blokkades:

“Ik ben hier omdat de deelnemenede bedrijven aan DSEI verdienen geld aan conflicten, onderdrukking en de gevolgen van oorlog. Deze handel voedt geweld en daarna profiteert het van grenssystemen, detentiecentra en militarisering die er het resultaat van is. We moeten de mythe verdrijven over economische voordelen van de wapenhandel…”

Het Stockholm International Peace Research Institute (Sipri) laat de grootste stijging van militaire uitgaven zien sinds het einde van de Koude Oorlog. Saoedi Arabië, berucht vanwege de militaire interventie in Yemen en de talloze schendingen van de burgerrechten in eigen land, is na India de tweede grootste importeur met een toename van hun wapentuiginkopen met 212% voornamelijk uit de VS en het Verenigd Koninkrijk.