Onze ex-minister Financiën heeft nieuwe job gevonden bij ESM

Het baantjescarousel draait op volle toeren: Kassa! & geheel ongegeneerd… en nog steeds geen massale opstand… (red.)

Screen Shot 2017-10-12 at 17.00.38

Door: Bart Hoogakker

Publicatie 15-10-2017

Het Europees Stabiliteitsmechanisme is een duur woord, net als quantitative easingtapering, leningen met de mooie tropische naam Coco… Ik ben van 1966 en heb in mijn HEAO tijd nooit van deze waanzin gehoord. Neem aan de nieuwe lesboeken vol komen met deze toverspreuken. De heren bankiers dachten zeken “hoe moeilijker het woord, hoe minder vragen van de schaapjes die er alleen maar zijn om hard te werken en rente te betalen”.

Geld printen, rente omlaag, beurzen op records iedereen blij. Alleen grote delen van de mensen hebben geen aandelen en rente ontvangen doen ze ook niet meer nu. Dit is toch alleen nog op het NOS kinderjournaal uit te leggen, Ome Mario uit Italië print geld en er is zelfs geen recessie meer. Wij leerden dat er altijd zeven vette en zeven magere jaren waren. Dat is ook nodig, want in de magere jaren vallen slechte ondernemers door de mand en kunnen de sterke bedrijven groter en robuuster worden. Goede ondernemers konden afscheid nemen van mindere goden op de werkvloer en konden weer gaan groeien.

Anno 2017 werkt het niet meer zo, de heren bankiers printen alle recessies gewoon weg, dus in de nieuwe economie boeken zal het woord recessie niet meer voorkomen. Ben erg benieuwd naar de nieuwe boeken kan ik u zeggen. De heren bankiers praten bijna dagelijks over hun doelstelling van 2% inflatie… waar halen ze die doelstelling en ongein vandaan. Een inflatie van 2% als doel, ook daarover heb ik geen examen gedaan, wie verzint zo iets.

Niemand zit te wachten op inflatie van 2% en trouwens als wij onze echte inflatie eens gaan opnoemen, zoals de meeste mensen hem voelen, komt 5-6 procent dichterbij de huidige situatie. Dit weekend is het te mooi weer, maar ga eens terug kijken naar het jaar 2000. Wat betaalde u toen voor een avondje stappen, ziekenfondspremie’s en gemeentelijke belastingen?

De uitleg van ESM is eigenlijk heel makkelijk

Stel bij u op de voetbalclub is de barman eigenlijk de man die het meeste drinkt en als hij zondagmiddag om 17.00 uur om een kleine lening vraagt om de nieuwe week te beginnen, zullen er weinig liefhebbers zijn. Nou, met het plaatselijke ESM gaat dat wel lukken. De buurman van de barman is voorzitter van het lokale ESM en praat namens alle leden die contributie betalen bij de clubs in de regio.

Lenen aan De barman kan nu tegen 5% rente en mocht hij in het uitzonderlijke geval niet terug kunnen betalen dan staan alle leden garant om de lening terug te betalen. De andere leden weten nergens van en hebben daar ook nooit voor gekozen, maar het ligt wel vast. Zo werkt het ESM ook. Landen konden Griekenland geld lenen en het ESM springt bij in het geval van wanbetaling…. Dit alles zorgt er onder andere voor dat wij met zijn allen enorme bedragen hebben waar wij garant voor staan, naast de al enorme staatsschuld.

Laten wij maar gaan genieten van het mooie weer dit weekend en hopen dat de opbrengst van de extra zonne-energie garant staat voor een zuid Europese meevaller.

Bart Hoogakker

Bart Hoogakker (1966) begon al op zijn zestiende met beleggen en maakte onder andere de crash in 1987, de campinghausse van 1997 en de internetcrash van 2000 mee. Sinds 1992 geeft hij ook beleggingstrainingen en seminars, waarin hij zijn kennis en ervaring deelt met andere beleggers. U kunt Bart ontmoeten bij de diverse door hem en zijn partners georganiseerde beurscafés. Meer info daarover vindt op www.dagboekvaneenbelegger.nl