Hoe palmolie die in Rotterdam ‘duurzaam’ heet in Azië voor klimaat- en mensenrechtenschendingen zorgt

Hoe palmolie die in Rotterdam ‘duurzaam’ heet in Azië voor klimaat- en mensenrechtenschendingen zorgt

21-12-17 08:38:00,

Aan de ene kant van de wereld wordt palmolie met de grofste klimaat- en mensenrechtenschendingen geassocieerd. Aan de andere kant van de wereld roepen de importeurs dat hun palmolie duurzaam is. Hoe kan dat?

Kinderarbeid. Land grabbing. Ontbossing. Mensenrechtenschendingen. Geweld. Klimaatverandering. Er is nauwelijks een landbouwproduct denkbaar dat met meer ellende in verband wordt gebracht dan palmolie. Zo’n beetje elke ngo – van Greenpeace tot Amnesty International en van Milieudefensie tot het WWF – heeft de afgelopen jaren gewaarschuwd voor de heftige impact die de palmolieteelt in landen rond de evenaar heeft op mens en milieu. Desondanks is Nederland grootverbruiker, en heeft Rotterdam zich ontwikkeld tot de grootste palmoliehaven van Europa. 

Waarom palmolieproductie zo schadelijk is

Palmolie is met afstand de populairste plantaardige olie ter wereld. In de eerste plaats heeft dat te maken met zijn enorme veelzijdigheid. Van Cup-a-Soup via shampoo tot pindakaas: bij meer dan de helft van alle supermarktproducten staat palmolie op het etiket. Daarnaast is palmolie bij plantagehouders populair omdat het een fantastische opbrengst heeft. Eén hectare levert gemiddeld 3,6 ton palmolie per jaar op. Ter vergelijking: oliën als zonnebloem- en raapzaadolie leveren respectievelijk slechts 0,7 en 0,8 ton per hectare op. Omdat er wereldwijd steeds meer mensen komen, die bovendien meer en vooral meer verzadigde vetten willen eten, stijgt de vraag. 

Daar komt nog eens bij dat palmolie de belangrijkste grondstof voor biobrandstof is. Sinds 2009 wil de Europese Unie dat biobrandstoffen bij reguliere benzine en diesel worden bijgemengd. Het aandeel van biobrandstoffen zou moeten oplopen tot 10 procent in 2020. Deze regelgeving heeft een gigantische impuls gegeven aan de Europese palmolievraag, waardoor de EU nu na India en China de grootste afnemer van palmolie ter wereld is. Binnen de EU wordt momenteel ongeveer de helft van de palmolie door de voedselindustrie gebruikt, de andere helft gaat naar biobrandstoffen. 

Waarom palmolieproductie slecht is voor de natuur

Palmolie wordt verbouwd in landen die rond de evenaar liggen, met name Indonesië en Maleisië. Voor de enorme palmolieplantages worden grote stukken regenwoud afgebrand. Hierbij gaat een boel biodiversiteit verloren. Op Borneo wordt de orang-oetan nu bijvoorbeeld nog sterker bedreigd. Daarnaast worden op plantages illegale chemicaliën gebruikt die het grondwater en de omgeving vervuilen.

Waarom palmolieproductie slecht is voor het klimaat

Bij het platbranden van de regenwouden komt enorm veel CO2 vrij.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: