“Geen enkele overheersingsmacht dommer dan een bezettingsmacht”

“Geen enkele overheersingsmacht dommer dan een bezettingsmacht”

03-01-18 05:07:00,

In een opinie vergelijkt Israëlisch auteur, politicus en vredesactivist Uri Avnery de strijd van de 16-jarige Ahed Tamimi met die van Jeanne d’Arc in Frankrijk. “Geen overheersingsmacht is dommer dan een bezettingsmacht. Haar mishandelen in de gevangenis zal enkel haar capaciteit vergroten om anderen van haar leeftijd die ook onder de bezetting leven te inspireren.”

Zij is een meisje van 16, uit een boerengezin in een geïsoleerd dorp. De buitenlandse bezetting maakte haar woedend en ze besliste er tegen te vechten. Haar acties maakten haar verdrukte volk blij en liet nieuwe hoop oprijzen uit de dieptes van wanhoop. Zij werd gegrepen door haar bezetters, die haar gevangen namen en vervolgden.

U denkt nu misschien dat ik de 16-jarige Ahed Tamimi bedoel, die een officier van het Israëlisch leger een klap gaf. Eigenlijk verwijs ik nu naar Jeanne d’Arc, bekend als het meisje van Orléans.

Het gebeurde 600 jaar geleden, tijdens de Honderdjarige Oorlog tussen de Engelsen en de Fransen. De Engelse invallers1 haalden de bovenhand en de Fransen waren overtuigd dat alles verloren was, toen iets wonderlijks gebeurde.

In een verafgelegen dorpje in het noorden van Frankrijk stond toen een boerenmeisje op, dat lezen noch schrijven kon, en aankondigde dat zij een boodschap uit de hemel had ontvangen. God had haar opgedragen Frankrijk te redden. Op een of andere manier slaagde ze er in het hof van de koning (die nog moest gekroond worden) te bereiken en kon ze hem overtuigen om haar naar zijn leger te zenden dat voor de stad Orléans aan het vechten was.

Geharnast, met de vlag in de hand, plaatste Jeanne d’Arc zich aan het hoofd van de overweldigde krijgers en kon hen zo motiveren om de kritische strijd voor de stad te winnen. Het werd het keerpunt van de oorlog. De Fransen begonnen meer veldslagen te winnen en het meisje van Orléans stond naast de koning toen hij werd gekroond. Haar geluk was echter van korte duur: tijdens een van de vele veldslagen viel zij in handen van de Britten die haar berechtten en op de brandstapel terechtstelden.

Als de Engelsen dachten daarmee van deze vervelende jonge vrouw af te zijn, dan maakten ze een historische fout. Jeanne d’Arc werd heilig verklaard door de katholieke kerk en werd een Frans nationaal symbool en rolmodel voor enthousiaste generaties krijgers.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: