Al zes weken straatprotest tegen corruptie regering Israël

Al zes weken straatprotest tegen corruptie regering Israël

09-01-18 05:22:00,

Protesten tegen eerste minister Benjamin Netanyahu van Israël gaan hun zevende week in. Het gaat daarbij niet over acties tegen de bezetting van de Palestijnse gebieden of tegen de anti-Palestijnse apartheid in Israël zelf. Betogers klagen de sociale gevolgen van het neoliberale beleid aan en viseren in het bijzonder de corruptie van de eerste minister.

In de betogingen worden slogans gedragen die Netanyahu als een verwende baby voorstellen en hem ‘minister van misdaad’ noemen. De gescandeerde leuzen zijn ‘Bibi is een schande’ en ‘Bibi, go home’.1 Netanyahu wordt al enkele jaren geplaagd door vermoedens van corruptie, meer bepaald het aanvaarden van smeergeld voor het toekennen van overheidsbestellingen. Betogingen in meerdere steden brengen regelmatig duizenden Israëli’s samen.

Op zaterdag 6 januari 2018 trokken 20.000 betogers door Tel Aviv. “Wij gaan hier elke zaterdag terugkomen, want wij kennen de waarheid – zij zijn bang van tienduizenden in de straat.” Manny Aftali is een van de organisatoren van de protestacties: “Wij zullen niet zwijgen tot de corruptie verdwenen is.”

Aan de betoging nam ook gepensioneerd generaal Meir Gilboa deel. Tijdens zijn toespraak tot de betogers zei hij: “Ik geloof echt dat de politie weet hoe ze dit moet onderzoeken, ze moeten alleen maar de kans krijgen om dit te onderzoeken.” Uzi Arad is voormalig veiligheidsadviseur van de regering tussen 2009 en 2011. Ook hij sprak de menigte in Tel Aviv toe: “Corruptie is als roest. Het vreet ijzer langzaam weg, tot alles in elkaar stort.

Hoewel de weerzin tegen corruptie de drijvende kracht van de recente betogingen is, blijkt uit de commentaren van betogers en sympathisanten een grote sociale onvrede over de achteruitgang van de welvaart. De lonen stagneren, de werkloosheid stijgt, terwijl wordt bespaard op sociale uitgaven, gezondheidszorg en onderwijs, de gekende fenomenen van een neoliberaal inleveringbeleid.

Meerdere klachten werden al ingediend tegen de eerste minister. Lopend onderzoek heeft echter nog tot geen concrete inbeschuldigingstelling geleid. Netanyahu ontkent alle door betogers geuite beschuldigingen. Toch zag hij zich genoodzaakt een wetsvoorstel in te dienen dat het zou verbieden aan de politie om aanbevelingen openbaar te maken voor het starten van een gerechtelijk onderzoek of voor het in beschuldiging stellen van verdachten. Op die manier zou het voor de politie niet langer mogelijk zijn om over lopende corruptieonderzoeken openbare verklaringen af te leggen.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: