Palestijnen aan Trump: ‘Jeruzalem is niet te koop’ – The Rights Forum

Palestijnen aan Trump: ‘Jeruzalem is niet te koop’ – The Rights Forum

10-01-18 04:36:00,

Nieuws

UNRWA

Taylor Force Act Nikki Haley UNESCO UNRWA Palestijnse Autoriteit vredesproces Jeruzalem Trump Gaza Westoever nieuwsanalyse

ABP: stop met investeren in Israëls kolonisering

Teken de petitie

Teken nu!

UNRWA / Palestijnen aan Trump: ‘Jeruzalem is niet te koop’

Met het dreigement om hulpgelden te schrappen tracht president Trump de Palestijnen aan boord van zijn vredesmissie te dwingen. Dat is niet alleen kansloos, het neemt grote risico’s met zich mee.

Kinderen in de Gazastrook. Het aantal op hulp van de UNRWA aangewezen Palestijnen in Gaza nam tussen 2000 en 2017 toe van 18 duizend tot één miljoen.UNRWA 

Hoe verspeel je in een maand al je krediet als ‘honest broker’ in het Palestijns-Israëlische ‘vredesproces’? De Amerikaanse president Trump flikte het bij zijn eerste poging toen hij op 6 december Jeruzalem erkende als hoofdstad van Israël. Het leidde tot het opzeggen van vertrouwen door de Palestijnen, en een oorwassing in de VN.

In plaats van introspectie te betrachten om het vredesproces te redden, dreigt Trump nu de Amerikaanse hulp aan de Palestijnen te stoppen of beperken – tenzij die bereid zijn om opnieuw aan te sluiten bij zijn ‘vredesproces’, accepterend dat Jeruzalem off the table is. Daarmee hebben de Amerikanen zich definitief gediskwalificeerd, is de breuk met de Palestijnen permanent en het vredesproces ter ziele.

Als het aan Trump ligt komt daar dus nog verdere schade bij. Het stopzetten van hulp aan de Palestijnen zal ingrijpende gevolgen hebben, mogelijk ook voor omringende landen. De vraag is vooralsnog wat de Amerikanen precies voor ogen hebben. Cruciaal daarbij: zal Trump de financiering van UNRWA staken, de VN-organisatie voor hulp aan Palestijnse vluchtelingen?

Beleid in bijzinnen en tweets

De financiering van UNWRA werd op 2 januari opgebracht tijdens een persconferentie van de Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley over een heel ander onderwerp: Iran.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: