Ian Buruma en ‘het betrekkelijk goedaardige imperialisme uit Washington’ 39

Ian Buruma en ‘het betrekkelijk goedaardige imperialisme uit Washington’ 39

11-01-18 12:25:00,


Sinds het besef doordrong dat de Amerikaanse hegemonie ‘haar einde nadert,’  is de westerse mainstream-pers druk doende met een hetze tegen de Russische Federatie en China. Zo beweerde Ian Buruma op ‘The World’s Opinion Page’ van ‘Project Syndicate’ van 11 november 2014 het volgende:

Property, construction, and land are the common currencies of power in mafia societies — in China and Russia no less than in Sicily. One reason China has been transformed into a gigantic building site, with huge new cities emerging almost overnight, is that this drives a red-hot and highly corrupt economy, ruled by a Leninist party that has monetized political power by asset-stripping and construction.

It is irrelevant that President Vladimir Putin’s United Russia Party, unlike the CCP, makes no claim to any form of Marxist ideology. The way both governments operate is quite similar: party bosses, tycoons, and corrupt bureaucrats divide the spoils, while promoting chauvinism and ‘traditional values’ — whether those of the Orthodox Church or Confucianism. Judges are bought or intimidated to ensure that bosses remain above the law.
https://www.project-syndicate.org/commentary/authoritarian-capitalism-russia-china-by-ian-buruma-2014-11 

Het zal duidelijk zijn dat het Westen geen zaken kan doen met ‘mafia maatschappijen,’ maar dat de ‘mafiosi’ juist met geweld moeten worden bestreden ‘no less than in Sicily.’ En dit is dan ook de inherente boodschap die mainstream-propagandisten uitdragen, want het spreekt voor zich dat ‘wij’ in het Westen altijd en overal de ‘good guys’ zijn. Dit geloof, is net als elk ander geloof, levensgevaarlijk zodra de fanatieke aanhangers ervan werkelijk menen dat zij de ‘chosen’ zijn, die vanwege hun superioriteit ‘exceptionalistisch’ blijven en daarmee gerechtigd zijn hun wil op aarde met geweld af te dwingen. Opvallend daarbij is dat er geen wezenlijk verschil bestaat tussen Buruma, die een beroep doet op het Vooruitgangsgeloof, en de eerste de beste terrorist die een beroep doet op de Islam. Beiden zijn bereid anderen te laten sterven voor een illusie. In de essaybundel The Short American Century. A Postmortem (2012) schreef De prominente Amerikaanse historicus Walter LaFeber in verband hiermee dat:

critics of ‘manifest destiny’ or Luce’s ‘American Century’ will have little influence in policy-making circles.  » Lees verder

%d bloggers liken dit: