Engelse vertaling van “gekochte journalisten” van Udo Ulfkotte onderdrukt?

off-guardian.org · by Admin · January 8, 2018 – by James Tracy

De vertaling van het bestverkopende boek van de Duitse journalist Udo Ulfkotte, Gekaufte Journalisten (Journalists for Hire) blijkt te zijn gesaboteerd (verdwenen, onmogelijk gemaakt) voor de Noord-Amerikaanse en Engelstalige markt.

cover of the English language edition of Udo Ulfkotte’s book

 

Op 15 mei 2017 publiceerde Next Revelation Press, een imprint van de in de VS, in Canada gevestigde uitgever Tayen Lane, de Engelse versie van Gekochte Journalisten, onder de titel , Journalists for Hire: How the CIA Buys the News.

Tayen Lane heeft sindsdien elke verwijzing naar de titel verwijderd van haar website. Bijgevolg geeft Amazon.com aan dat de titel “momenteel niet beschikbaar is”, met mogelijkheden om het te kopen bij onafhankelijke verkopers die gebruikte exemplaren aanbieden voor niet minder dan $ 1309.09. [Note from OffG- we hebben dit ook gecontroleerd op Amazon UK, maar vanaf 7 januari 2018 is het boek ook daar niet meer beschikbaar]

Het onderwerp van het boek en de onverklaarbare verdwijning van de markt suggereren hoe krachtig de tegenmacht de circulatie ervan tracht te voorkomen. (Hetgeen overigens de betekenis van dit boek alleen maar sterker maakt (vert.))

„Gekaufte Journalisten” werd bijna volledig genegeerd door de reguliere Duitse nieuwsmedia na de uitgave in 2014. “Geen enkele Duitse reguliere journalist mag over [mijn] boek berichten”, merkte Ulfkotte op:

Anders wordt hij of zij ontslagen. Dus we hebben nu een bestseller waarover geen enkele Duitse journalist mag schrijven of praten. {1]

Vanwege dezelfde reden werd de publicatie van de Engelse vertaling herhaaldelijk uitgesteld. Toen de auteur van dit artikel begin december 2015 contact opnam met Ulfkotte om te informeren naar de lopende vertaling van het boek, antwoordde hij:

Zie de link naar de Engelse editie hier http://www.tayenlane.com/bought-journalists

Dit bovenstaande adres leidt nu, na het verstrekken van de beschrijving van het boek en de verwachte publicatiedatum,  tot een lege pagina. [2] Tayen Lane heeft niet gereageerd op e-mails of telefoontjes met het verzoek om een ​​verklaring voor de verdwijning van de titel.

Wanneer een uitgever van boeken vaststelt dat deze een politiek onstabiele of anderszins “lastige” titel heeft gekregen, kan deze een proces starten dat in de branche wordt erkend als “privising”. “Privising is een portmanteau die privé publiceren betekent, in tegenstelling tot echte publicaties die open voor het publiek zijn”, schrijft onderzoeksjournalist Gerald Colby.

Het wordt meestal gebruikt in de volgende context: “We hebben het boek zodanig geprivilegieerd dat het spoorloos is verdwenen.” Het gebruikte mechanisme is eenvoudig: stop het ondersteunende systeem van het boek door de eerste oplage te verminderen, zodat het boek “geen goede prijs kan stellen” nier renderend volgens elke denkbare formule, “weiger herdrukken te doen, verlaag drastisch het advertentiebudget van het boek en doe alles tegen de promotionele tour.” [3]

Privising vindt vaak plaats zonder dat de auteur het weet, gewoon omdat het contractbreuk en mogelijke aansprakelijkheid kan veroorzaken.

Tayen Lane zal in dit geval waarschijnlijk geen juridische risico’s willen nemen. Ulfkotte stierf op 13 januari 2017 op 56-jarige leeftijd aan een hartaanval. [4]

Hij was een prominent Europees journalist, sociaal wetenschapper en activist voor immigratie en hervorming. Toen hij „Gekaufte Journalisten” schreef en in de recente geschiedenis een van de belangrijkste media-industrie-klokkenluiders in de „deepstate” werd, klaagde Ulfkotte over herhaalde huiszoekingen door de Duitse overheid en uitte hij angst te hebben voor zijn eigen leven. Hij gaf eerdere gezondheidscomplicaties toe als gevolg van de aanwezigheid als getuige van een gasaanval in 1988 in Iraaks Koerdistan.

Ulfkotte’s getuigenis van hoe intelligentie agentschappen centraal staan in de westerse journalistiek is vooral overtuigend omdat hij vele jaren heeft gefunctioneerd in de hogere regionen van reguliere nieuwswerkers.

De Duitse journalist legt uit hoe hij in de jaren tachtig werd geworven om in de spionage te werken. Dit begon met een uitnodiging door zijn „scholing-adviseur” voor een volledig betaalde reis naar een tweeweek-seminarie over het conflict in de Koude Oorlog te Bonn.

Nadat Ulfkotte zijn doctoraat behaalde, kreeg hij een baan als verslaggever bij „het toonaangevende conservatieve Duitse blad, de Frankfurter Allgemeine Zeitung, vreemd genoeg werd hij benoemd ondanks geen journalistieke opleiding of ervaring uit honderden andere sollicitanten.

Ulfkotte diende als correspondent in het Midden-Oosten en maakte uiteindelijk kennis met agenten van de CIA, het Duitse inlichtingenagentschap Bundesnachrichtendienst (BND), MI6 (Groot-Brittannië) en de Mossad (Israël), die zijn mogelijkheden om vrij te reizen in landen die grotendeels gesloten waren voor het Westen, waardeerden.

Zijn redacteurs werkten gemakkelijk samen bij dergelijke inlichtingenvergaderingen, “[5] waarvoor de journalist “niet-officiële dekking” bezit krachtens hun beroep.

“Niet-officiële dekking” komt voor wanneer een journalist in wezen voor de CIA werkt, maar het is niet in een officiële hoedanigheid , legt Ulfkotte uit.

Hierdoor kunnen beide partijen de vruchten plukken van de samenwerking, terwijl ze aan beide zijden een aanvaardbare ontkenning schenken. De CIA zal jonge journalisten vinden en begeleiden. Plots gaan deuren open, worden er beloningen gegeven en voordat je het weet, ben je je hele carrière aan hen verschuldigd. Dat is in wezen hoe het werkt. [6]

Hij geeft ook met schaamte toe

het publiceren van artikelen onder zijn eigen naam geschreven maar door agenten van de CIA opgesteld en andere inlichtingendiensten, met name de Duitse geheime dienst. [7]

Ulfkotte’s insiderkennis van de relatie tussen reguliere media en de inlichtingen-gemeenschap heeft speciale relevantie in termen van het informeren van de antipathie van de CIA ten opzichte van Wikileaks, evenals de mediacampagne die zich concentreert op de vermeende ‘banden met Rusland’ van de Trump-regering, terwijl ook geloof wordt gehecht aan Trump’s frequente claims van de politieke vooroordelen van de Amerikaanse media en geheime banden tussen staten. Inderdaad, Ulfkotte ‘Tweette’ over deze onderwerpen slechts twee dagen voordat hij stierf.

+++ Trump nennt CNN FakeNews…+++http://www.mediaite.com/online/you-are-fake-news-trump-and-cnns-jim-acosta-get-into-shouting-match-at-presser/ 

‘You Are Fake News!’: Trump en CNN’s Jim Acosta beginnen aan Shouting Match by Presser

Met Trump op zoek naar een beroep op andere verslaggevers, schreeuwde Jim Acosta uit: “U bent onze nieuwsorganisatie aan het aanvallen, kunt u ons een kans geven om een ​​vraag te stellen, mijnheer?”

mediaite.com

De explosieve onthullingen van Ulfkotte hebben nog steeds de potentie om de vele verdachte kritische nieuwsmedia voor bedrijven die momenteel worden geconfronteerd, verder te intensiveren. In een maatschappij die meer betaalt aan lippendienst dan aan vrijheid van denken en van meningsuiting, zou het boek van Ulfkotte als lesstof moeten worden gelezen voor universiteitsstudenten – en met name voor studenten in journalistieke programma’s die van plan zijn werk te zoeken in de media-industrie.

Professoren in de journalistiek, van wie sommigen na een lange loopbaan bij gerenommeerde nieuwszenders naar de academie zijn gemigreerd, beschikken over vergelijkbare voorkennis van de relaties die Ulfkotte gemakkelijk toelicht. Zowel journalisten als docenten hebben een dubbele verantwoordelijkheid. Dit is meer het geval dan ooit omdat de hele professionele en intellectuele onderneming waarin zij betrokken zijn (en een die direct verband houdt met de versnellende burgerlijke achteruitgang van de natie) een farce is geworden.

Deze sabotage van de Engelse vertaling: „Journalists for Hire” suggereert hoe Ulfkotte’s postume censors weigeren met dit belangrijke onderzoek en de noodzakelijke reiniging van het vak door te gaan.

UPDATE: We hebben dit van een volger op Twitter ontvangen. Hij bestelde „Journalists for Hire” in januari 2017, vier maanden voordat het moest worden gepubliceerd. Hij ontving nooit een exemplaar en werd er uiteindelijk van op de hoogte gebracht dat de publicatie was geannuleerd. Hij toont kopieën van de meldingen die zijn ontvangen en waaruit blijkt dat zijn bestelling in augustus 2017 is geannuleerd.

Notes

[1] Ralph Lopez, “redacteur van belangrijke Duitse krant zegt dat hij verhalen heeft geschreven voor CIA”, Reader supported news, 1 februari 2015.
[2] Udo Ulfkotte aan James Tracy, e-mailcorrespondentie, 6 december 2015. In het bezit van de auteur.
[3] Gerard Colby, “The Price of Liberty,” in Into the Buzzsaw: Leading Journalists Expose the Myth of a Free Press, Kristina Borjesson, ed., Amherst NY: Prometheus Books, 2002, 15-16.
[4] De voormalige Amerikaanse militaire inlichtingenofficier L. Fletcher Prouty vertelt over een vergelijkbare ervaring over hoe de publicatie van zijn boek, „The Secret Team: The CIA and its Allies in Control of the United States and the World”, in 1972 werd behandeld. “Een zakenpartner in Seattle belde me op om te vertellen dat de boekwinkel naast zijn kantoorgebouw de vorige dag een raam vol boeken had staan, en geen enkel exemplaar meer op de dag van zijn telefoontje. Ze beweerden dat ze het boek nooit hadden gehad. Ik belde andere medewerkers in het hele land. Ik kreeg hetzelfde verhaal vanuit het hele land. De paperback was verdwenen. Tegelijkertijd hoorde ik dat Mr. Ballantine (de uitgever) zijn bedrijf had verkocht. Ik reisde naar New York om de nieuwe president van ‘Ballantine Books’ te bezoeken. Hij verklaarde niets over mij te weten, en mijn boek … De campagne om het boek te doden was nationaal en wereldwijd. Het werd verwijderd uit de Library of Congress en uit de universiteitsbibliotheken hetgeen in de brieven die ik ontving maar al te vaak werd bevestigd. “Prouty, The Secret Team: The CIA and its Allies in Control of the United States and the World, New York: SkyHorse Publishing, 2008 , xii.
[5] Ronald L. Ray, “Reporter geeft toe dat de meeste media werken voor CIA, MI6, Mossad,” American Free Press, 26 oktober 2014. Zie ook Tyler Durden, “Duitse journalist luidt de klok over hoe de CIA de media controleert,” Zerohedge 9 oktober 2014; Udo Ulfkotte, “Duitse politici zijn Amerikaanse marionetten,” Centrum voor onderzoek naar globalisering, 9 november 2014.
[6] Durden, op. cit.
[7] Lopez, op. cit.

Nederlandstalige- geselecteerde- maar niet gepubliceerde artikelen:

[rss url=https://www.instapaper.com/folder/3512068/rss/6196606/hBBwhP0ZNQTzoQKPjMpBOlQ75o show_title=true show_links=ture show_summary=true show_author=true show_date=true recent=false]