CRISPR, veelbelovend maar ook creepy..!

CRISPR, veelbelovend maar ook creepy..!

14-01-18 04:18:00,

Een van de meest mysterieuze sleutels van de kosmos, dragen we allemaal al bij ons-Zelf.. Het menselijke DNA is die sleutel.

Had je weleens gehoord van het ‘CRISPRcas9’-proces? Het wordt in het spraakgebruik afgekort tot ‘CRISPR’. Het is een techniek om in te grijpen in genetisch materiaal, zoals ons DNA en/of RNA. In 2012 werd ‘CRISPR’ al geïntroduceerd als techniek, die werkt als een soort schaar, waarmee je DNA kunt knippen, zodat je vervolgens bepaalde stukken genetisch materiaal kan herordenen of toevoegen. En ja, dan is het niet verwonderlijk dat je ‘opmerkelijke, sciencefiction-achtige resultaten’ te zien krijgt..

Een van de wetenschappers achter deze techniek is Jennifer Doudna, een biochemicus die is verbonden aan de Universiteit van California in Berkeley. Samen met Emmanuelle Charpentier, Martin Jinek en Krzysztof Chylinski is Doudna erin geslaagd het systeem van bacteriën die de strijd aanbinden met virussen, dusdanig te manipuleren dat een veelgeprezen celaanpassingstechniek is ontstaan. De Amerikaanse Jennifer Doudna is dus een van de drijvende kracht en achter de CRISPR-techniek, die ook zou kunnen helpen bij genezing van kanker.

De kosmische verbindingsladder zit in ons; ‘DNA’ is de naam..

Maar CRISPR is veel veelzijdiger. Het is een techniek, waarmee je bijvoorbeeld muggen ‘maakt’,  die geen malaria overbrengen. Of die ons in staat stelt, tot het fokken van buitengewoon gespierde honden, zodat dit niet meer via veel kruisingen van hondenrassen hoeft. Simpel dus, met het ‘CRISPR’ DNA-goochelwerk.. Alsof je god zelf bent…! Hupsa.. ! Knippen en plakken in het levende gnoom. En bijvoorbeeld ook geschikt voor het ‘creëren’ van noems een wat: ‘mini-varkens’; een peulenschilletje..

Bij de mens wordt deze revolutionaire techniek inmiddels dus al getest om te kijken of CRISPR kan helpen in de strijd tegen kanker, via het ‘herschrijven van DNA’. Dit doet men, door de immuuncellen van patiënten te verwijderen en te bewerken/bewapenen met de CRISPR-techniek; vervolgens deze gewapende cellen weer terug in het lichaam brengen, waar ze de jacht op kankercellen kunnen openen.

Maar links- of rechtsom, betekent deze nieuwe techniek WEER EEN STAP VERDER op het pad van (de mogelijkheden tot) het manipuleren van fysiek leven. Daarom maken we graag even dit intro-artikel voor je, zodat je op de hoogte bent van deze ‘creepy’-ontwikkelingen.. Want ons DNA is geen bekend gebied, in de zin dat we voor 100% weten wat we hier aan het doen zijn.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: