Theo Hartogs helpt mensen uit armoede, maar ook hij kan niet zonder hulp –

Theo Hartogs helpt mensen uit armoede, maar ook hij kan niet zonder hulp –

14-01-18 04:51:00,

De aanleiding voor dit artikel is een oproep om hulp van Theo Hartogs, die statushouders en mensen met een kleine beurs aan spullen helpt om hun woning in te richten. In de afgelopen 16 maanden reed hij voor hen 28.000 km binnen Amersfoort en omgeving. De zekeringkast van zijn auto begaf het en hij moest opeens een paar honderd euro ophoesten voor reparatie. Het verhaal van een vastberaden idealist die alles doet om zijn medemens te helpen, maar moeilijk zelf om hulp kan vragen.

Theo plaatst zijn oproep op Facebook. Hij schrijft:”…ondertussen moet er wel veel gereden worden en ik doe dat met mijn privé auto. Heb daar in 16 maanden tijd 28.000 km mee gereden. Dat kost brandstof en onderhoud. Ook nu staat de auto even in de garage. Daarom doe ik, met moeite, want ik heb moeite met geld vragen, een beroep op mensen die ons willen steunen voor een bijdrage, omdat ik € 300 per maand niet alleen op kan brengen.” Gelukkig gaven mensen gehoor aan zijn oproep en hij ontving een aantal mooie bijdragen.

Theo helpt vluchtelingen met recht op zelfstandige woonruimte, of die een ruimte delen en minima. Hij licht zijn hulp toe: “Zo kan je mensen die net weer genoeg energie hebben, steunen, de weg omhoog helpen gaan.” Hij zorgt dat zij hun woonruimte kunnen inrichten met spullen die hij gratis verzamelt. Hij krijgt de spullen aangeboden via verschillende Facebook groepen en Marktplaats. Hij gaat deze ophalen met zijn personenauto, slaat ze tijdelijk op en distribueert ze vervolgens ook weer gratis naar de mensen die ze nodig hebben. Alleen als hij een inboedel krijgt aangeboden huurt hij een busje.

Hij vertelt hoe dit in zijn werk gaat. Statushouders (vluchtelingen met recht op woonruimte) ontvangen van de gemeente een inrichtingskrediet (renteloos). Zij zijn verplicht om hiervan witgoed zoals koelkast, gasfornuis en magnetron nieuw aan te schaffen. Daardoor houden ze maximaal 1000 euro over voor bedden, matrassen, beddengoed, kasten, en dergelijke. Dit is te weinig en daarom springt Theo bij met zijn spullendienst.

Inmiddels heeft hij voor een instelling, die voor de gemeente jonge statushouders huisvest zonder recht op zelfstandige woonruimte,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: