De macher Ramaphosa staat klaar om Zuma op te volgen

De macher Ramaphosa staat klaar om Zuma op te volgen

18-01-18 10:30:00,

Nadat Cyril Ramaphosa 18 december jongstleden Jacob Zuma afloste als voorzitter van de al sinds 1994 regerende ANC-partij, lijkt het nog slechts een kwestie van tijd voor hij hem ook opvolgt als president van Zuid-Afrika.

Zuid-Afrika gaat een nieuw tijdperk tegemoet en het reeds sinds 1994 regerende partij ‘Afrikaans Nationaal Congres’ (ANC) doet dat paradoxaal genoeg door een oude kampioen uit de jaren ’80 opnieuw de ring in te sturen. Het gaat om de  65-jarige Ramaphosa, die in december tot voorzitter van het ANC gekozen werd en daarmee een goede hand heeft om Jacob Zuma niet alleen als partijleider, maar ook als president op te volgen.

Geen Xhosa

Na de Zoeloe Zuma, is de Venda Ramaphosa de tweede ANC-leider die niet tot de Xhosa hoort, het op een na grootste volk van Zuid-Afrika dat vanouds een belangrijke rol speelt in het ANC. Ramaphosa bracht zijn jeugdjaren en zijn jaren als jongvolwassene afwisselend als politiek activist in de gevangenis en met een rechtenstudie door. Toen hij zijn studie in 1981 afrondde, werd hij juridisch adviseur van de vakbondskoepel Council of Unions of South Africa (Cusa), waarvan veel communisten lid waren. Tegelijk was hij algemeen secretaris van het ANC.

Toen in 1994 de grote omwenteling kwam en Nelson Mandela president werd, stond Ramaphosa achter hem in de tweede rang gereed om in zijn voetspoor te treden. Hij was daar waarschijnlijk ook wel geschikt voor, maar hij was niet de enige die klaar stond. Ruim voor het vertrek van Mandela was de beslissing over zijn opvolging al geveld en wel ten gunste van de Xhosa Thabo Mbeki, die in de ogen van de partijtop drie voordelen had ten opzichte van Ramaphosa: Hij stamde uit een bekende radicale ANC-familie, hij hoorde tot het juiste volk en ten slotte had hij een niet te missen neiging tot het gebruik van diverse verdovende middelen, wat hem voor zijn entourage eenvoudig manipuleerbaar maakte.

Leiderschapskwaliteiten

Ramaphosa moest Mbeki voor laten gaan, maar werd royaal weggepromoveerd. Men maakte hem directeur van Anglo American Zuid-Afrika. Anglo American is een multinational in de mijnbouw. De internationale financiële markten, die de omwenteling in Zuid-Afrika vanaf de achtergrond gestimuleerd hadden, bleken echter niet zoveel vertrouwen te stellen in Ramaphosa’s ondernemerscapaciteiten. Hij was namelijk amper directeur van Anglo American in Zuid-Afrika of het concern verliet de beurs in Johannesburg en begaf zich naar Londen.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: