Ongeziene solidariteit: duizenden burgers weten grootscheepse razzia te vermijden

Ongeziene solidariteit: duizenden burgers weten grootscheepse razzia te vermijden

23-01-18 10:00:00,

Enkele duizenden mensen die in de bittere, natte koude een mensenketting vormen rond het Maximiliaanpark om een razzia te vermijden. Het is tot nu toe het ongeziene hoogtepunt van een straffe solidariteitscampagne.

Maandenlang al slaagt een netwerk van gewone burgers er iedere nacht opnieuw in om de honderden migranten/vluchtelingen rond het Noordstation een slaapplaats te bieden. Ze organiseren zichzelf via sociale media en slagen waar de overheid op schrijnende wijze faalt: het voorzien van een dak, een bed en een minimum aan comfort voor wie letterlijk in de kou staat.

Het opvallende is dat deze solidariteit zich volledig van onderuit heeft ontwikkeld. Ver van de schijnwerpers van de media en los van heersende politieke krachten. Dit zijn hele gewone mensen die zich iedere dag opnieuw inzetten. Omdat ze het beu zijn te moeten vernemen hoe de overheid op onmenselijke wijze met migranten omgaat. Omdat ze zelf iets willen doen in plaats van defaitistisch toe te kijken. Of omdat ze gewoon een hart hebben.

Dat dit solidariteitsnetwerk een sterke mobilisatiekracht heeft, werd vorige week zaterdag al bewezen. Toen kwamen 8000 mensen op straat om het beleid van Theo Francken aan te klagen en zijn ontslag te eisen. Dat dit netwerk er een week later opnieuw in slaagt om enkele duizenden mensen op de been te brengen op een gure zondagavond, valt zonder meer indrukwekkend te noemen.

Zeker omdat de actie niet zo evident was. De politie beletten een razzia uit te voeren is een vorm van burgerlijke ongehoorzaamheid. De intentie van de actievoerders gisteren mag dan wel volstrekt vreedzaam geweest zijn, het risico bestond dat de politie manu militari ging ingrijpen.

Maar dat gebeurde dus niet, en dat is toch opvallend. Klaarblijkelijk zit er ook een kink in de kabel bij de politiediensten en willen sommigen in het politieapparaat niet langer meewerken aan dit soort razzia’s tegen migranten. Het feit dat het tijdstip van de geplande razzia gelekt werd, wijst in die richting. Ook het feit dat de lokale politie van Brussel en Schaarbeek deze ‘opdracht’ niet wil uitvoeren, is ook een belangrijk signaal.

Lange traditie

Het is aanlokkelijk om een verklaring voor deze opleving van solidariteit te zoeken in de politiek van Francken en Jambon. Is het niet zo dat hun gespierde taal en beleid een deel van de bevolking aanzet tot handelen?

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: