Iran, de teleurgestelde hoop | Uitpers

Iran, de teleurgestelde hoop | Uitpers

24-01-18 10:20:00,

Nu het ernaar uitziet dat de protesten in Iran afnemen of (voorlopig) zelfs helemaal oplossen in het niets kunnen we die 10 dagen van enige afstand beschouwen. Een eerste conclusie is dat het, tot grote teleurstelling van een massa toeschouwers op de zijlijn geen nieuwe ‘lente’ was. Ook lijkt het niet de voortzetting te zijn van de volksbeweging die in 2009 de straten van Teheran bezette om te protesteren tegen de herverkiezing van Mahmoud Ahmadinejad.

Mashhad

De recente protesten ontstonden in Mashhad. Mashhad ligt in het noordoosten van het land en is met zijn 3 miljoen inwoners de op een na grootste stad van het land. Grootayatollah Ali Khamenei, de huidige opperste leider van Iran, is er geboren. Mashhad is naast een industriële stad (autofabrieken) ook een toeristische trekpleister. Meer dan 50 % van alle Iraanse hotels liggen in Mashhad. Het is namelijk de begraafplaats van imam Reza, de achtste imam van de twaalversjiieten. Zijn schrijn is groter dan Vaticaanstad en is uitgegroeid tot een van de belangrijkste bedevaartplaatsen ter wereld. Er komen jaarlijks miljoenen Iraanse maar ook miljoenen buitenlandse bezoekers naar de stad. Het is een centrum van religieus conservatisme en in 2009 (op de verjaardag van de dood van Imam Reza) verklaarde toenmalig president Mahmoud Ahmadinejad Mashhad zelfs tot ‘de spirituele hoofdstad van Iran’.

Dat conservatief religieus karakter van de stad bestaat al eeuwen en is niet iets wat met de Iraanse Revolutie van 1979 is ontstaan. Toen de sjah nog over Iran heerste wilde hij de westerse waarden in het land opleggen en verbood hij de traditionele religieuze kleding. Toen opposanten in Mashhad op straat kwamen voor het recht om religieuze kleding te dragen gaf hij opdracht op hen te schieten. Er vielen daarbij honderden doden. Het was een van de vele elementen die bijdroegen aan de onvrede die later leidde tot de Iraanse Revolutie.

De protesten van eind 2017 verspreidden zich vanuit Mashhad naar tal van andere steden in het land. Het specifieke aan die manifestaties was dat het leek alsof het vooral de armere en lagere middenklassen waren die eraan deelnamen. In 2009, toen de protesten zich vooral beperkten tot Teheran was er een massale deelname, pleinen en straten van de stad barstten van de manifestanten. De recente protesten waren eerder gespreid over het land en hoewel er een grote deelname was,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: