Macedonië biedt les voor leden Europese Volkspartij

Macedonië biedt les voor leden Europese Volkspartij

25-01-18 09:20:00,

De opstelling van de Europese Volkspartij inzake het geschil tussen Griekenland en Macedonië over de naam van die laatste bevat een belangrijke les voor lidpartijen van die pan-Europese partij.

De leider van de Europese Volkspartij (EPP), de Fransman Joseph Daul liet zich eerder deze week positief uit over de onderhandelingen die momenteel plaatsvinden tussen vertegenwoordigers van de Griekse en Macedonische regeringen over een oplossing voor het geschil tussen de beide landen over de naam van Macedonië.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!

Macedonië noemt zichzelf sinds het opbreken van Joegoslavië Macedonië, maar Griekenland ziet dit als een aanspraak op haar grondgebied, de regio rond Thessaloniki, en toeëigening van zijn culturele erfgoed, Alexander de Grote en wat dies meer zij. Een voorlopige oplossing die destijds getroffen is, is dat het land zich nu in sommige gevallen de Voormalig-Joegoslavische Republiek Macedonië noemt, of FYROM in de Engelse afkorting. Griekenland blokkeert echter de toetreding van Macedonië tot de NAVO en de Europese Unie zolang het geschil over de naam van het land niet is opgelost en Macedonië intussen in sommige gevallen wèl de naam Macedonië gebruikt.

Het gesprek over het naamgeschil bevond zich lange tijd in een patstelling doordat de conservatieve regering in Skopje niet toe wilde geven. Inmiddels is er echter met de nodige hulp van het Soros-netwerk een regering van sociaaldemocraten en etnische Albanezen aan de macht gekomen in Macedonië. Deze regering heeft de gesprekken heropend, die van Griekse zijde door bewindslieden van de linkse Syriza gevoerd worden.

Saillant detail is nu dat EPP-leider Daul zich positief uitlaat over deze onderhandelingen, terwijl de EPP-lidpartijen in zowel Griekenland als Macedonië, respectievelijk Nea Dimokratia en VMRO-DPMNE, er zeer sceptisch tegenover staan. Nea Dimokratia nam onlangs nog deel aan een grootschalige demonstratie in Thessaloniki hierover.

Voor lidpartijen van de Europese Volkspartij ligt hier een belangrijke les. De opstelling van Daul maakt eens te meer duidelijk dat de standpunten van deze pan-Europese partij niet in de eerste plaats bepaald worden door de de standpunten of belangen van de nationale lidpartijen, maar dat die standpunten of belangen als het er op aankomt overtroefd worden door een overstijgende geopolitieke agenda. De EPP is er niet om de lidpartijen te dienen, maar de lidpartijen moeten zich opofferen voor de agenda van hogerhand.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: