Tsjechen blijft saaie president bespaard

Tsjechen blijft saaie president bespaard

27-01-18 05:06:00,

De Tsjechen hebben in de tweede ronde van de presidentsverkiezing die vrijdag en zaterdag gehouden werd de zittende president Milos Zeman herkozen.

Nadat 96 procent van de stemmen geteld was, had Zeman 52 procent van de stemmen, en zijn tegenstrever Jiri Drahos 48. Drahos deed het vooral goed in de hoofdstad Praag en in andere grote steden, terwijl Zeman het beter deed op het platteland en in kleinere steden.

Zeman was in 2013 de eerste president van Tsjechië die door middel van directe verkiezingen gekozen werd en is nu ook de eerste die herkozen werd. Hij volgde toen de eurosceptische rechts-liberaal Vaclav Klaus op, die bekend stond om zijn euroscepsis. Klaus was nog op de oude manier, door het parlement, gekozen.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!

Anders dan Klaus is de socialist Zeman strikt genomen geen euroscepticus, hoewel hij in de westerse pers soms wel zo geduid wordt. Zeman is echter wel net als Klaus een kleurrijke figuur die er geen doekjes om windt. Dat Zeman in het westen soms als euroscepticus geduid wordt, zal samenhangen met zijn weerstand tegen massa-immigratie en zijn inzet voor goede verhoudingen met Rusland en China.

Drahos die het tegen Zeman op mocht nemen in de tweede ronde is een scheikundige met politiek een links-liberaal, eurofiel en atlanticistisch profiel. Na de eerste ronde schaarden dan ook alle afgevallen mainstream kandidaten zich achter Drahos, waarbij sommigen ook hun resterende campagnemiddelen aan hem ter beschikking stelden. De grijze muis Drahos kon dan ook alleen tot 48 procent komen, omdat hij nu eenmaal het alternatief was voor Zeman.

Zeman haalde procentueel in deze tweede ronde een wat lagere score dan in 2013, maar dat komt door de hogere opkomst. In absolute aantallen kreeg hij wel meer stemmen. In de eerste ronde twee weken geleden haalde hij duidelijk een beter resultaat dan in 2013. Zeman werd in deze presidentsverkiezingen gesteund door zijn eigen kleine socialistische partij SPO, alsmede door de rechtse anti-immigratiepartij SPD van Tomio Okamura.

De herverkiezing van Zeman is goed nieuws voor de aspirant-premier Andrej Babis, die in een eerste poging geen parlementaire meerderheid kon vinden voor zijn regering. Zeman heeft aangegeven Babis nog een kans te willen geven, terwijl Drahos pertinent tegen het premierschap van Babis was,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: