Cambodjaanse boerenkoning viert 33ste jaar op de troon

Cambodjaanse boerenkoning viert 33ste jaar op de troon

28-01-18 08:19:00,

De Cambodjaanse premier Hun Sen, deze maand 33 jaar aan de macht, vergelijkt zichzelf met de 16e-eeuwse Cambodjaanse koning Kan. Volgens de 65-jarige premier was Kan een “visionair, verlosser en democraat.”

Lang geleden was er eens een arme knecht die een leger verzamelde, een tirannieke koning van de troon stootte en het land redde. Hij kon over water lopen, draken dresseren en vier pijlen tegelijk afvuren. Dat is de verbloemende legende van Kan, een Cambodjaanse dictator uit de 16de eeuw.

Koning Kan wordt nu vanonder het stof gehaald door eerste minister Hun Sen, ook een boerenjongen die de absolute heerser van zijn land werd. Hij vierde op 14 januari de 33ste verjaardag van zijn troonsbestijging. Hij is al sinds 1985 premier en wordt ’s werelds langstzittende regeringsleider genoemd. Die podiumplaats heeft hij te danken aan zijn tactisch talent en zijn grootheidswaanzin.

In Cambodja verschijnen her en der standbeelden van Kan, allemaal lijken ze sprekend op Hun Sen. Zeven al. Hij identificeert zichzelf met zijn 16de-eeuwse voorganger, zo sterk dat zijn entourage vermoedt dat hij zichzelf beschouwt als de reïncarnatie van de mythische koning. Er zijn inderdaad parallellen.

Koppige draken

In toespraken benadrukt Hun Sen vaak dat zowel Kan als hij in het Jaar van de Draak zijn geboren. In de Cambodjaanse cultuur staan drakenkinderen bekend als doorzetters. Hun Sen werd geboren in 1952 en groeide op in de rijstvelden van zijn afgelegen dorp. Zijn familie was straatarm.

In 1970 grepen Amerikaansgezinde militairen de macht. Dat deed de opstandige jongeman naar de wapens grijpen. Hij werd lid van de communistische guerrillastrijders die later bekend werden als de genocidale Rode Khmer. Zijn aangeboren doorzettingsvermogen, gecombineerd met voldoende charme en handigheid, deed Hun Sen snel opklimmen in de hiërarchie.

Pol Pot

De Rode Khmer veroverde Cambodja en startte een utopisch experiment dat het leven zou kosten aan bijna 2 miljoen mensen, een kwart van de bevolking. In 1977 vluchtte commandant Hun naar Vietnam, uit vrees voor zijn leven. Niemand was veilig voor het paranoïde schrikbewind van Pol Pot. Sinds zijn desertie loopt zijn leven samen met dat van Kan, vindt de autocraat.

Want Hun Sen en andere vluchtelingen kregen van Vietnam de leiding van een ‘bevrijdingsmacht’ die de Rode Khmer in 1979 zou verdrijven naar een uithoek van het land.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: