Een boycot is een legitiem middel van protest – The Rights Forum

Een boycot is een legitiem middel van protest – The Rights Forum

28-01-18 09:55:00,

Nieuws

Yes to BDS

wetgeving Joël Voordewind Kees van der Staaij NGO Monitor ACLU Verenigde Staten CIDI BDS-beweging EU War on BDS Oorlog tegen BDS BDS

ABP: stop met investeren in Israëls kolonisering

Teken de petitie

Teken nu!

Yes to BDS / Een boycot is een legitiem middel van protest

Wereldwijd wordt getracht de BDS-beweging door middel van wet- en regelgeving in te perken. Ten onrechte. Boycots passen in een democratische rechtsorde, zo blijkt uit een juridische analyse.

Oproepen tot een boycot van Israël horen thuis in een democratische rechtsorde.Al-Jazeera 

De beweging voor boycot, desinvestering en sancties (BDS-beweging) wint wereldwijd aan kracht. Israël en pro-Israëlische lobby-organisaties reageren daarop met pogingen om BDS-activisten monddood te maken. Steeds vaker worden daartoe juridische middelen ingezet. The Rights Forum beschreef eerder de ontwikkelingen in onder meer Duitsland en de Verenigde Staten (VS).

BDS-beweging

De BDS-beweging is voortgekomen uit een oproep tot steun door 170 Palestijnse maatschappelijke organisaties. BDS staat voor Boycot, Desinvestering en Sancties, de middelen waarmee de Palestijnen Israël op een geweldloze manier willen dwingen hun rechten te respecteren.

De organisaties eisen dat Israël het recht op zelfbeschikking van het Palestijnse volk erkent en het internationaal recht respecteert. Concreet komt dat neer op het beëindigen van de Israëlische bezetting en het afbreken van de op Palestijns grondgebied gebouwde Afscheidingsmuur, het toekennen van gelijke rechten aan joodse en Palestijnse inwoners van Israël, en de erkenning van de rechten van de Palestijnse vluchtelingen zoals vastgelegd in VN-resolutie 194.

De Palestijnse BDS-oproep bleek een succes. Wereldwijd sloten talloze organisaties en groeperingen – waaronder vakbonden, kerkgenootschappen, artiesten, academische en maatschappelijke organisaties – zich bij het Palestijnse streven naar rechtvaardigheid aan. BDS blijkt een ideaal handvat om Israël ter verantwoording te roepen voor de schending van de rechten van de Palestijnen.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: