Deliveroo weigert eisen, koeriers zetten acties voort

Deliveroo weigert eisen, koeriers zetten acties voort

30-01-18 04:37:00,

Het was een bewogen week voor het koerierscollectief van Deliveroo. Ze zijn gekant tegen de verplichte invoering van het zelfstandigenstatuut vanaf 1 febuari.  Na een staking en het verstrijken van het gestelde ultimatum aan Deliveroo zijn ze vorige week woensdag prompt het Brusselse hoofdkwartier van Deliveroo gaan bezetten. Vrijdag beloofde Deliveroo om te onderhandelen maar dat is op niets uitgedraaid. De vakbonden en het koerierscollectief willen het hier niet bij laten.

Steven Steyaert van de socialistische transportvakbond BTB volgt het dossier op de voet. Zowel BTB als de christelijke bediendenvakbond CNE onderschrijven de grieven van het koerierscollectief en ondersteunen de acties.

Bezetting en onderhandeling

Steyaert: “Afgelopen vrijdag op de derde dag van de bezetting van het Deliveroo-hoofdkwartier heeft Deliveroo na een informele verzoeningsvergadering beloofd om na het weekend aan tafel te zitten. Gisteren hebben we dat dan ook gedaan.”

De belangrijkste eis van het koerierscollectief is dat het statuut van zelfstandige niet verplicht wordt maar dat het een vrijwillige keuze blijft voor de koeriers. Steyaert: “Deliveroo hield het been stijf. Alle koeriers moeten vanaf 1 februari onder een zelfstandigenstatuut werken. Deliveroo wil enkel een garantie geven dat ze voor voldoende opdrachten zal zorgen zodat het inkomen dat een koerier nu heeft de komende drie maanden niet zal verminderen. Het koerierscollectief was hier niet mee akkoord en Deliveroo heeft de onderhandelingstafel verlaten.”  

“Het Koerierscollectief pikt het niet dat ze na jarenlange inzet zo maar aan de kant geschoven worden. De enige keuze die ze nu hebben is als zelfstandige werken of werkloos worden”, aldus Steyeart.

Zelfstandige of ontslag

Dit betekent in feite dat vanaf donderdag alle Deliveroo-koeriers die niet willen of kunnen overschakelen naar het statuut van zelfstandige ontslagen worden.

“Voor veel werkzoekende is een job bij Deliveroo een tijdelijke oplossing terwijl ze ondertussen op zoek gaan naar ander werk en hun statuut van werkzoekende  behouden. Nu wil Deliveroo hen in het statuut van zelfstandige duwen waar ze zonder een stabiel inkomen in een precaire val terechtkomen en moeilijk uitgeraken”,  klinkt het bij CNE.

“Uit politieke hoek blijft het ook wel opvallend stil. Er is vorige week een delegatie bij het kabinet van minister Kris Peeters geweest. Die heeft enkel laten weten dat er onderzoek loopt bij de arbeidsauditeur in verband met de ontransparante manier waarop Deliveroo tewerk gaat met het verplichten van dat zelfstandige statuut.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: