Palestijnse tiener al zeven weken in voorarrest wegens gooien van stenen – The Rights Forum

Palestijnse tiener al zeven weken in voorarrest wegens gooien van stenen – The Rights Forum

30-01-18 04:38:00,

Nieuws

Mishandeling

Mishandeling Nur al-Tamimi Musab al-Tamimi Nariman al-Tamimi Al-Nabi Salih Kinderrechten Razzia Ahed al-Tamimi

ABP: stop met investeren in Israëls kolonisering

Teken de petitie

Teken nu!

Mishandeling / Palestijnse tiener al zeven weken in voorarrest wegens gooien van stenen

De 17-jarige Palestijn Abd al-Khaliq Burnat staat terecht voor een Israëlische militaire rechtbank wegens het gooien van stenen. Hij zit al zeven weken in voorarrest. Zijn zaak staat model voor de structurele Israëlische mishandeling van Palestijnse jongeren, waaraan op 31 januari wereldwijd aandacht wordt besteed ter gelegenheid van de verjaardag van de bekendste tiener in gevangenschap: Ahed al-Tamimi.

De 17-jarige Abd al-Khaliq Burnat.Facebook / Iyad Burnat 

De 17-jarige Abd al-Khaliq Burnat werd op 10 december 2017 opgepakt toen hij met twee vrienden een pizza wilde gaan eten. Sindsdien wordt hij in Israëlische detentie gehouden en is hij meermalen voorgeleid aan een militaire rechtbank. Zijn laatste verhoor vond zondag plaats, zeven weken na zijn ‘arrestatie’. De jongeman woonde de zitting bij in een kooi, zijn voeten geketend.

De beschuldigingen tegen Abd al-Khaliq komen bekend voor: het gooien van stenen en het daarmee aanrichten van ‘ernstige schade’ aan de door Israël gebouwde betonnen Afscheidingsmuur. Ook zou de jongeman een ‘veiligheidsrisico’ vormen voor de bezettingstroepen. De rechter verdaagde de zaak tot 11 februari; tegen die tijd zit Abd al-Khaliq 63 dagen in voorarrest.

Het is niet zijn eerste confrontatie met het bezettingsregime. Een jaar geleden werd Abd al-Khaliq door een Israëlische militair door zijn hoofd geschoten, maar overleefde de aanslag. In maart 2017 werd hij – nog herstellend van de schotwond – tijdens een Israëlische razzia van zijn bed gelicht en vastgezet. Zijn broer Majd Burnat werd tijdens een vreedzame betoging in zijn been geschoten en raakte deels verlamd.

Het dorp Bil’in en de familie Burnat

De familie Burnat woont in het op de Westelijke Jordaanoever gelegen dorp Bil’in,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: