Amsterdamse burgers hebben meer macht dankzij lokaal referendum –

Amsterdamse burgers hebben meer macht dankzij lokaal referendum –

05-02-18 08:11:00,

123rf – Amsterdam

In Amsterdam organiseren twee instanties een volksinitiatief om de burgemeester door de bevolking te laten kiezen in plaats van door de Minister aan te wijzen. Amsterdammers hebben zelfs de mogelijkheid een lokaal referendum aan deze kwestie te wijden. Er zijn nog twee andere plaatsen die qua directe democratie ver vooruitlopen op de rest van lokaal Nederland.

Vandaag lanceert Meer Democratie samen met een comité van Amsterdammers het volksinitiatief ‘Wij willen onze burgemeester kiezen!’ Elke Amsterdammer van 18 jaar of ouder kan dit ondertekenen.

De organisatoren zeggen:”Ons doel is om de gemeenteraad van Amsterdam te overtuigen dat zij een verkiezing moet organiseren wie de nieuwe burgemeester van Amsterdam moet worden. De burgemeester is de belangrijkste politieke figuur in de lokale politiek, en wij vinden het van de zotte dat wij niets te zeggen hebben over wie dat moet worden. Nederland is zo’n beetje het enige land in Europa waar de burgemeester nog steeds benoemd wordt in plaats van gekozen!”

Als het volksinitiatief door minimaal 1200 Amsterdammers getekend wordt, dan moet de gemeenteraad het plan behandelen en erover stemmen.

Amsterdammers van 18 jaar of ouder kunnen op deze officiële pagina van het volksinitiatief van de gemeente Amsterdam tekenen Link.

Het comité

Het comité “Wij willen onze burgemeester kiezen!” is gevormd op initiatief van Meer Democratie en bestaat uit Frits Huffnagel (oud-VVD-wethouder Amsterdam en consultant), Boris van der Ham (oud-Kamerlid D66 en voorzitter Humanistisch Verbond), Sadet Karabulut (Tweede Kamerlid SP), Farid Tabarki (oprichter Studio Zeitgeist), Erik van Bruggen (partner campagnebureau BKB) en Niesco Dubbelboer (woordvoerder Meer Democratie en oud-Kamerlid PvdA).

Op landelijk niveau is men bezig de gekozen burgemeester mogelijk te maken. Maar dit duurt de Amsterdammers te lang en zeggen ze, het is een goede Amsterdamse gewoonte om voorop te lopen met democratische innovaties.

Het plan

Uiteindelijk wordt de nieuwe burgemeester van Amsterdam benoemd door de minister, na aanbeveling van de gemeenteraad. De raad begint het selectieproces met het opstellen van een profielschets. Hierin kan de Amsterdamse gemeenteraad als selectiecriterium opnemen dat de burgemeesterskandidaten zichzelf als zodanig bekendmaken, en meewerken aan een verkiezing annex burgerraadpleging.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: