Wat is er toch aan de hand met ‘lekkende vaccinspuiten’? – Stichting Vaccin Vrij

Wat is er toch aan de hand met ‘lekkende vaccinspuiten’? – Stichting Vaccin Vrij

06-02-18 10:54:00,

RVP NieuwsIn 2015 werd Nederland opgeschrikt door berichten over ‘lekkende naalden’. In 2017 deelt het RIVM CB-artsen mee, dat zij een toenemend aantal klachten heeft ontvangen over lekkende Infanrix-hexa spuiten.1 Professionals zijn hier al eerder over geïnformeerd. In het RVP Nieuws werd in mei al gemeld dat het probleem kan optreden bij Infanrix-hexa, Infanrix-IPV, Boostrix, Polio en Engerix B-junior spuiten. 2 Als er door lekkage minder dan 90% van het vaccin is toegediend moeten CB-artsen opnieuw vaccineren. Het RIVM inventariseert alle klachten en is in gesprek met vaccinfabrikant GlaxoSmithKline (GSK) over een oplossing. Naar verwachting komt er eind 2018 een verbeterde spuit.1

Er wordt allemaal vrij luchtig over gedaan. ‘Geen zorg’, zegt het RIVM min of meer, ‘we zijn ermee bezig’. Maar in feite wordt er gezegd dat de spuiten van maar liefst vier kindervaccins verbeterd moeten worden. Er is een probleem… Ze kunnen ‘lekken’. Wat is hier de oorzaak van? Hoe groot is de omvang van deze kwestie? En is het probleem van de lekkende naalden in 2015 daadwerkelijk opgelost, of is 2017 een variatie op 2015?

Een wetenschappelijk medewerker (afgestudeerd chemicus), heeft voor Vaccinvrij zijn vermoedens over de mogelijke oorzaken van het nieuwe ‘lekfenoneem anno 2017’ opgetekend. Laat u niet afschrikken door het wetenschappelijk taalgebruik. Deze klachten zouden zeer serieus genomen moeten worden. Want het is niet mogelijk om voorafgaand aan de prik een lekkende spuit te identificeren. Denk mee, denk na.

 

Inleiding

Bij het injecteren van het Infanrix-hexa vaccin wordt gebruik gemaakt van het Luer systeem bij glazen injectiespuiten en het Luer-Lock systeem bij injectiespuiten die vervaardigd zijn uit PP (polypropyleen).3,4 De reden hiervoor is dat het genoemde vaccin diep in de spier (intramusculair) toegediend moet worden. Dit veroorzaakt een verhoogde tegendruk in de injectiespuit tijdens het inspuiten en daarom is een goede afdichting noodzakelijk.

Indien er bij één der gebruikte systemen lekkage optreedt – doordat het kunststofkapje dat gelijmd is op de roestvrijstalen injectienaald door de inspuitdruk tijdens het vaccineren loskomt van de injectiespuit – is dat alleen mogelijk door: een slechte afdichting van het systeem, door obstructie van harde deeltjes in de injectienaald, of door beide. Dus eenvoudig gesteld: het is een mechanisch probleem!

 

Afdichting van het injectiesysteem

De fabrikant van het Infanrix-hexa vaccin geeft in een Engels artikel aan dat zij een voorkeur heeft voor het Luer-Lock systeem,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: