Onrust in Soedan na bezuinigingsmaatregelen opgelegd door IMF

Onrust in Soedan na bezuinigingsmaatregelen opgelegd door IMF

06-02-18 11:03:00,

“Duurder brood, mensen lijden honger, weg met Bashir”, staat in graffiti geschreven op een muur in studentenstad Wad Madani. In december kondigde de regering bezuinigingen aan en sindsdien is het onrustig in Soedan.

Bijna dagelijks vinden protesten plaats tegen verhoogde broodprijzen. Na het afbouwen van subsidies is de broodprijs verdubbeld, van 0,5 naar 1 Soedanese pond (SDG) per broodje.

De protesten worden hard neergeslagen door de politie, waarbij begin januari een student omkwam. Tientallen demonstranten zijn de afgelopen weken gearresteerd, waaronder toonaangevende oppositieleden die zich achter de protesten hebben geschaard en verschillende journalisten.

De verslaggevers van persbureaus Reuters en AFP in Soedan werden na enkele dagen in de cel weer vrijgelaten. Ambassadeurs van EU-landen in Soedan riepen vorige week op om oppositieleiders en activisten vrij te laten.

Bezuinigingen

De bezuinigingsmaatregelen komen er op aandringen van het Internationaal Monetair Fonds. De koers van het Soedanese pond is begin januari gedevalueerd van 6,7 SDG naar 18 SDG per dollar. Op de zwarte markt daalde de koers van het pond nog veel harder, naar 30 SDG per dollar half januari tot 37 SDG aan het einde van de maand. Begin februari heeft de regering het pond nogmaals gedevalueerd naar 31,5 SDG per dollar, nog steeds hoger dan op de zwarte markt.

De vraag is of de autoriteiten de zwarte markt onder controle kunnen krijgen. Mensen op straat, ook politieagenten, zijn zonder problemen bereid te helpen om een plek te vinden waar zwart geld te wisselen valt.

Nauwelijks diesel

Een verhoging van de brandstofprijs ligt nog in het verschiet. In stadjes ten noorden van Khartoem is al nauwelijks aan diesel te komen. Waar een tankwagen wordt verwacht staan vanaf zonsopkomst tientallen bestelbusjes en vrachtwagens te wachten totdat de brandstof arriveert.

In Karima, 450 kilometer ten noorden van Khartoem, zei een lokale medewerker van de veiligheidsdienst dat een tanker met diesel “te laat” was aangekomen in de haven Port Soedan, en verzekerde dat de tekorten binnenkort voorbij zullen zijn, maar een week later stonden de rijen er nog.

Broodkorrels

De economische problemen van Soedan hebben te maken met het wegvallen van olie-inkomsten na de afscheiding van Zuid-Soedan in 2011. De oliebronnen liggen grotendeels in Zuid-Soedan, waar de productie door een burgeroorlog is stilgevallen. Soedan is nu afhankelijk van de import van brandstof,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: